Nalewka z kwiatów czarnego bzu - domowy eliksir o delikatnym, kwiatowym aromacie

Nalewka z kwiatów czarnego bzu to niezwykły trunek, który zachwyca subtelnym aromatem, złocistym kolorem i lekko cytrusową nutą. Wyjątkowość tej nalewki polega na tym, że przygotowywana jest z baldachimów kwiatowych, a nie z owoców – to sprawia, że ma zupełnie inny charakter niż popularne, ciemne nalewki z owoców bzu. Jest lekka, aromatyczna, delikatnie słodka i pachnie wiosną. Jeżeli cenisz oryginalne, domowe trunki, oprócz nalewki z czarnego bzu koniecznie przygotuj nalewkę z winogron, której smak z pewnością Cię zaskoczy.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to nie tylko wspaniała propozycja dla miłośników domowych nalewek, ale też doskonały pomysł na prezent w eleganckiej butelce. Przygotowanie tej nalewki wymaga nieco cierpliwości i staranności, ale efekt końcowy w pełni wynagradza czas oczekiwania.
Przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu
Składniki
- 35 baldachimów kwiatów czarnego bzu
- 2 cytryny pokrojone w cienkie plasterki
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- Sok z 1 cytryny
- 700 ml spirytusu 95%
Przygotowanie
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w suchy, słoneczny dzień, najlepiej z dala od ruchliwych dróg, pól opryskiwanych chemikaliami i terenów miejskich. Baldachimy muszą być świeże, pełne pyłku, bez oznak więdnięcia, plam czy obecności mszyc. Po zebraniu kwiatów rozłożyć je na ręcznikach papierowych i zostawić na godzinę, aby ewentualne owady same opuściły kwiaty. Bardzo ważne: nie myć kwiatów, ponieważ w ten sposób zmywa się cenny pyłek, który odpowiada za aromat i właściwości nalewki.
Po odleżeniu baldachimy należy oczyścić z łodyg odcina się jedynie same kwiaty z małymi łodyżkami. Łodygi mają gorzki posmak, który może zepsuć smak nalewki, dlatego trzeba je możliwie dokładnie usunąć.
Czyste kwiaty układać warstwami w dużym szklanym słoju, przekładając plasterkami cytryny. W osobnym garnku zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści. Otrzymany syrop cukrowy odstawić do całkowitego przestudzenia nie może być ciepły, żeby nie zniszczyć delikatnych związków aromatycznych w kwiatach.
Gdy syrop całkowicie ostygnie, zalać nim przygotowane warstwy kwiatów i cytryny. Słój przykryć gęstą gazą i zabezpieczyć gumką, aby nie dostały się do środka owady, ale by zawartość mogła oddychać. Odstawić w zacienione miejsce na 5 dni. Codziennie zawartość słoja delikatnie przemieszać drewnianą łyżką lub potrząsnąć, aby kwiaty dobrze się macerowały i oddały swój aromat do syropu.
Po 5 dniach zawartość słoja przecedzić przez gęste sitko lub kilkukrotnie złożoną gazę. Kwiaty i cytryny dokładnie odcisnąć, aby nie stracić cennego płynu. Czynność filtrowania najlepiej powtórzyć 2-3 razy, aby pozbyć się drobnych cząstek i uzyskać klarowny napój. Następnie dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dobrze wymieszać i ponownie przecedzić całość, to kluczowy krok dla klarowności i świeżości smaku.
Do przefiltrowanego płynu dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Gotową nalewkę rozlać do wyparzonych butelek ze szczelnym zamknięciem najlepiej ciemnych, które ochronią trunek przed światłem. Butelki odstawić w chłodne, ciemne miejsce (np. spiżarnia, piwnica) na minimum 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzewa, jej smak staje się bardziej złożony, harmonijny i głęboki.

Z czym podawać nalewkę z kwiatów czarnego bzu?
Nalewka najlepiej smakuje lekko schłodzona, serwowana w małych kieliszkach jako aperitif lub trunek na zakończenie posiłku. Doskonale komponuje się z lekkimi deserami np. bezą, tartą cytrynową, sernikiem czy lodami waniliowymi. Świetnie nadaje się również do urozmaicenia koktajli, kilka kropel nalewki doda świeżości i kwiatowego aromatu prosecco, ginowi z tonikiem, czy nawet klasycznym lemoniadom. Z powodzeniem można ją też wykorzystać do nasączania blatów ciast lub jako dodatek do konfitur i galaretek. To wyjątkowy trunek dla koneserów naturalnych smaków i domowych przetworów. Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest nie tylko smaczna, ale również pięknie się prezentuje, idealna na prezent w eleganckiej butelce. Smacznego i na zdrowie!