Tarta ze świeżymi truskawkami i budyniem

5.0
(1)
Czas pieczenia 25 min
12
Ciasto z truskawkami i budyniem

Tarta ze świeżymi truskawkami i kremowym budyniem to kwintesencja lata zamknięta w kruchym cieście. To połączenie delikatnego, maślanego spodu, aksamitnego, waniliowego budyniu oraz soczystych, pachnących truskawek zachwyci wszystkich wielbicieli klasycznych deserów. Całość jest lekka, harmonijna i nieprzesadnie słodka, a sposób jej przygotowania pozwala poczuć prawdziwą radość z pieczenia. Idealnie sprawdzi się zarówno jako elegancki deser na specjalne okazje, jak i jako pyszna przekąska na rodzinne spotkania.

Przepis na tartę ze świeżymi truskawkami i domowym budyniem

Wydrukuj

Składniki

Kruche ciasto

  1. 250 g mąki pszennej tortowej
  2. 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  3. 2 żółtka jaj
  4. 2 łyżki cukru pudru

Budyń waniliowy

  1. 500 ml mleka
  2. 3 żółtka jaj
  3. 3 łyżki cukru
  4. 2 łyżki mąki kukurydzianej
  5. 1 łyżeczka ekstraktu z naturalnej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii

Dodatkowo

  1. 500 g świeżych truskawek
  2. kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Na początek w dużej misce lub bezpośrednio na blacie umieścić mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Składniki szybko posiekać nożem lub rozetrzeć palcami, aż powstanie drobna kruszonka.

  2. Do tak przygotowanej sypkiej mieszanki dodać dwa żółtka. Zagnieść całość szybko, formując jednolite ciasto. W razie potrzeby, jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dodać odrobinę zimnej wody, ale nie więcej niż jedną łyżkę. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziło.

  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką powierzchni na placek o średnicy nieco większej niż forma do tarty (ok. 26 cm). Przenieść ciasto do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskając do dna i boków. Spód tarty ponakłuwać widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 25 minut, aż ciasto stanie się lekko złociste. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  4. W garnku zagotować 400 ml mleka razem z naturalnym ekstraktem z wanilii lub ziarenkami wanilii, mieszając co jakiś czas, aby mleko się nie przypaliło. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe 100 ml mleka z trzema żółtkami, cukrem oraz mąką kukurydzianą. Całość dokładnie połączyć, aby nie było grudek najlepiej użyć trzepaczki kuchennej.

  5. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zdjąć je z ognia i cienkim strumieniem, energicznie mieszając, wlać masę z żółtkami. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i stanie się gładki oraz kremowy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, budyń odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia powinien być ciepły, ale nie gorący.

  6. Na wystudzony spód z kruchego ciasta równomiernie wylać przygotowany budyń, delikatnie rozprowadzając go łyżką lub łopatką. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, a następnie pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców. Truskawki rozmieścić dekoracyjnie na wierzchu budyniu, lekko je w niego wciskając, aby dobrze się trzymały.

  7. Tartę wstawić na minimum godzinę do lodówki, aby budyń stężał i ciasto dobrze się schłodziło. Przed podaniem ciasto można lekko oprószyć cukrem pudrem, a także ozdobić świeżymi listkami mięty, co nada mu jeszcze bardziej apetycznego wyglądu

Ciasto z truskawkami i budyniem

Zobacz inne przepisy

Tarta z truskawkami
Ciasta i desery»Ciasta
50 min
16
Szybkie ciasto z truskawkami
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
20
Przepis na piernik dojrzewający
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Przepis na Stollen strucle bożonarodzeniową
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
30
Przepis na brownie z orzechami laskowymi i karmelem
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Przepis na blok czekoladowy
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Przepis na blok czekoladowy z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Babka czekoladowa z polewą czekoladową
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
10
Wielkanocna babka z czekoladą
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Dubajska czekolada przepis
Ciasta i desery»Ciasta
25 min
10
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-29