Tarta ze świeżymi truskawkami i budyniem

Tarta ze świeżymi truskawkami i kremowym budyniem to kwintesencja lata zamknięta w kruchym cieście. To połączenie delikatnego, maślanego spodu, aksamitnego, waniliowego budyniu oraz soczystych, pachnących truskawek zachwyci wszystkich wielbicieli klasycznych deserów. Całość jest lekka, harmonijna i nieprzesadnie słodka, a sposób jej przygotowania pozwala poczuć prawdziwą radość z pieczenia. Idealnie sprawdzi się zarówno jako elegancki deser na specjalne okazje, jak i jako pyszna przekąska na rodzinne spotkania.
Przepis na tartę ze świeżymi truskawkami i domowym budyniem
Składniki
Kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
Budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 3 żółtka jaj
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z naturalnej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
Dodatkowo
- 500 g świeżych truskawek
- kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie
Na początek w dużej misce lub bezpośrednio na blacie umieścić mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Składniki szybko posiekać nożem lub rozetrzeć palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
Do tak przygotowanej sypkiej mieszanki dodać dwa żółtka. Zagnieść całość szybko, formując jednolite ciasto. W razie potrzeby, jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dodać odrobinę zimnej wody, ale nie więcej niż jedną łyżkę. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziło.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką powierzchni na placek o średnicy nieco większej niż forma do tarty (ok. 26 cm). Przenieść ciasto do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskając do dna i boków. Spód tarty ponakłuwać widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 25 minut, aż ciasto stanie się lekko złociste. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
W garnku zagotować 400 ml mleka razem z naturalnym ekstraktem z wanilii lub ziarenkami wanilii, mieszając co jakiś czas, aby mleko się nie przypaliło. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe 100 ml mleka z trzema żółtkami, cukrem oraz mąką kukurydzianą. Całość dokładnie połączyć, aby nie było grudek najlepiej użyć trzepaczki kuchennej.
Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zdjąć je z ognia i cienkim strumieniem, energicznie mieszając, wlać masę z żółtkami. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i stanie się gładki oraz kremowy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, budyń odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia powinien być ciepły, ale nie gorący.
Na wystudzony spód z kruchego ciasta równomiernie wylać przygotowany budyń, delikatnie rozprowadzając go łyżką lub łopatką. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, a następnie pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców. Truskawki rozmieścić dekoracyjnie na wierzchu budyniu, lekko je w niego wciskając, aby dobrze się trzymały.
Tartę wstawić na minimum godzinę do lodówki, aby budyń stężał i ciasto dobrze się schłodziło. Przed podaniem ciasto można lekko oprószyć cukrem pudrem, a także ozdobić świeżymi listkami mięty, co nada mu jeszcze bardziej apetycznego wyglądu
