Potrawka z kurczaka z rosołu - domowy obiad w sosie śmietanowym

5.0
(5)
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
6
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienie domowego obiadu, spokojnych popołudni i tradycyjnej kuchni. To przepis, który doskonale sprawdza się jako sposób na wykorzystanie rosołu z poprzedniego dnia – wraz z gotowanym mięsem i warzywami. Danie jest łagodne w smaku, kremowe, odżywcze i lekkostrawne, co sprawia, że lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Podstawą potrawki jest rosół, który tworzy aromatyczną bazę do sosu. Dodatek groszku, marchewki i opcjonalnie zielonych szparagów, nadaje jej koloru i świeżości, a zagęszczenie zasmażką i śmietaną sprawia, że sos jest jedwabisty i delikatnie kremowy. To danie na rodzinny obiad, łatwe do przygotowania i bardzo uniwersalne – pasuje do wielu dodatków, takich jak ryż, ziemniaki, kasze czy kluski.

Przepis na potrawkę z kurczaka z rosołu

Wydrukuj

Składniki

  1. 600 ml rosołu (najlepiej domowego, może być z poprzedniego dnia)
  2. mięso z 1 ugotowanego kurczaka (obrane z kości, skóry i chrząstek)
  3. 2 marchewki z rosołu (pokrojone w plasterki lub kostkę)
  4. 1/2 szklanki mrożonego groszku (zielonego)
  5. 1/2 pęczka zielonych szparagów (opcjonalnie)
  6. 2 łyżki masła
  7. 2 łyżki mąki pszennej
  8. 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  9. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka oddzielić od kości, skóry i chrząstek, a następnie podzielić na mniejsze kawałki lub delikatnie porwać palcami. Marchewkę z rosołu pokroić w plasterki lub w kostkę. Mrożony groszek wyjąć z zamrażarki i przelać ciepłą wodą, aby szybciej się rozmroził. Jeśli używane są świeże szparagi, należy odłamać twarde końcówki i pokroić je na 3 cm kawałki.

  2. W rondlu rozpuścić masło na małym ogniu. Gdy się roztopi, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, tworząc jasną zasmażkę. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając cały czas, aby nie przypalić mąki, powinna nabrać lekko złocistego koloru.

  3. Do zasmażki stopniowo wlewać ciepły rosół, energicznie mieszając trzepaczką lub łyżką, aby nie powstały grudki. Sos powinien być gładki, lekko gęsty i bez smug. Gdy cała ilość rosołu zostanie dodana, całość zagotować.

  4. Do gotującego się sosu dodać marchewkę, groszek oraz mięso z kurczaka. Jeśli używane są szparagi, należy dodać je teraz i gotować przez około 5 minut, aż zmiękną. Całość gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż smaki się połączą.

  5. Śmietanę dodać do sosu i wymieszać delikatnie. Gotować jeszcze 2 minuty, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Potrawka z kurczaka

Z czym podawać potrawkę z kurczaka?

Potrawka z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ziemniakami puree, kaszą jęczmienną lub kluskami śląskimi. W wersji klasycznej często serwowana jest z białym ryżem i koperkiem albo z domowymi kopytkami. Można ją także podać z pieczywem, np. kromką domowego chleba lub bułką do zebrania sosu z talerza.

Potrawka świetnie smakuje również z dodatkiem świeżej natki pietruszki, a jako lekkie uzupełnienie dobrze sprawdzi się sałata z winegretem lub mizeria z ogórków. Potrawka z kurczaka to danie idealne na codzienny obiad, szybkie, proste i pełne domowego smaku. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek rosołu i gotowanego mięsa, a także pomysł na odżywczy posiłek, który syci i otula w chłodniejsze dni.

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-04