Najlepszy przepis na gofry domowe. Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku

Gofry podane na śniadanie, od razu poprawiają humor. Bez problemu możesz je przygotować w swojej kuchni, wystarczy do tego kilka podstawowych składników i gofrownica. Gofry chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i pachnące wanilią, możesz podać z czym tylko chcesz: owocami, bitą śmietaną, dżemem, syropem klonowym albo po prostu oprószone cukrem pudrem. Do bitej śmietany i świeżych owoców możesz dorzucić łyżkę mirabelkowego dżemu.
Chrupiące gofry to przysmak, który wymaga staranności w przygotowaniu ciasta. Kluczem do sukcesu są świeże jajka, które nadają ciastu lekką i odpowiednią strukturę. Przepis na gofry nie zawiera cukru, dzięki czemu gofry można serwować zarówno jako słodkie jak i gofry wytrawne. Zobacz nasz przepis na gofry chrupiące i dowiedz się jak zrobić gofry, aby były smaczne i lekkie, doskonałe na rodzinne śniadania lub słodką przekąskę dla dzieci!
Jeśli szukasz alternatywy dla gofrów, wypróbuj amerykańskie pancakes z dodatkami: owocami, jogurtem czy kremem orzechowym.
Przepis na gofry
Składniki
Ciasto na gofry
- 4 jajka
- 2 szkl mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek oliwy
- szczypta soli
Do posypania
- Kilka łyżek cukru pudru do posypania
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta na gofry
Oddzielić żółtka od białek i upewnić się, że białka są w czystej, suchej misce (bez śladów tłuszczu, co pomoże ubić je na sztywną pianę).
Dodać szczyptę soli do białek i ubijać mikserem, aż powstanie sztywna piana. (Świeże jajka znacznie ułatwią ten proces!).
Następnie do ubitej piany z białek dodać żółtka i dobrze ubić mikserem.
Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i oliwę. Delikatnie wymieszać, używając miksera na najniższych obrotach lub szpatułki, aby nie zniszczyć puszystości, mieszać ruchem od dołu do góry. Ciasto powinno być gładkie.
Dobrze rozgrzać gofrownicę i lekko natłuść powierzchnię płyt za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego nasączonego olejem.
Wlać około 5 łyżek ciasta na środek dolnej płyty gofrownicy i zamknąć urządzenie. Piec do momentu, aż gofry staną się złociste i chrupiące (czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy, zwykle ok. 4-6 minut).
Gotowe gofry odkładać na kratkę, aby pozostały chrupiące.
Jeśli gofry po wyjęciu z gofrownicy są zbyt miękkie, oznacza to, że gofrownicą nie była dostatecznie rozgrzana lub ciasto było zbyt rzadkie.
Podanie gofrów
Gofry posypać cukrem pudrem.
Gofry można podać z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami, czekoladą lub syropem klonowym. Ten przepis świetnie sprawdzi się również w wersji wytrawnej, z wędliną, serem lub warzywami.













