Naleśniki z bananami i cukrem pudrem

Naleśniki z bananami łączą w sobie delikatne i cienkie ciasto z naturalną słodyczą dojrzałych bananów. Aromat roztopionego masła podkreśla subtelność smaku, a aksamitna struktura bananów idealnie współgra z cienkimi, złocistymi naleśnikami. To danie nie tylko kusi smakiem, ale także prostotą przygotowania. Podsmażone na maśle naleśniki nabierają lekkiej chrupkości, a ich wnętrze wypełnia się ciepłym, słodkim nadzieniem. Posypane cukrem pudrem stają się wyśmienitym deserem. Sprawdź jak zrobić naleśniki z bananami z naszym prostym przepisem.
Naleśniki z bananami przepis
Składniki
Ciasto na naleśniki z bananami
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody
- 2 duże jajka
- 2 łyżki masła
Składniki na nadzienie
- 4 dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta na naleśniki
Do dużej misy wbić dwa świeże jajka, które będą bazą dla ciasta naleśnikowego, nadając mu odpowiednią strukturę i elastyczność. Następnie wlać wodę oraz mleko najlepiej w temperaturze pokojowej, co ułatwi połączenie składników. Dodać przesianą mąkę, co zapobiegnie powstawaniu grudek. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować przy pomocy miksera na średnich obrotach lub intensywnie wymieszać rózgą kuchenną. Ważne jest, aby mieszać aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie.
Rozpuścić dwie łyżki masła. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, podgrzewając je w małej miseczce na niskiej mocy, aż całkowicie się rozpuści. Masło można również rozpuścić na małym ogniu w rondelku, uważając, aby się nie przypaliło. Rozpuszczone masło należy odstawić na chwilę, aby lekko ostygło dzięki temu po dodaniu do ciasta nie spowoduje ścięcia się jajek. Gdy masło jest gotowe, wlać je do wcześniej przygotowanego ciasta naleśnikowego. Następnie dokładnie wymieszać całość można to zrobić przy pomocy rózgi kuchennej, miksera na niskich obrotach lub zwykłej łyżki. Dodatek masła do ciasta sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne, elastyczne i nie będą przywierać do patelni podczas smażenia. Po wymieszaniu warto jeszcze raz upewnić się, że ciasto ma odpowiednią konsystencję powinno być jednolite, gładkie i lekko płynne, idealne do wylewania na patelnię. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 min.
Dobrze rozgrzać patelnię na średnim ogniu idealnie nadaje się do tego patelnia z nieprzywierającą powłoką lub specjalna do smażenia naleśników. Rozgrzewać kilka minut, aż patelnia osiągnie równomierną temperaturę, co zapewni odpowiednie smażenie. Kiedy patelnia jest gotowa, nabrać ciasto naleśnikowe za pomocą łyżki wazowej, która pozwala łatwo odmierzyć porcję. Wlać ciasto na środek patelni, a następnie natychmiast zacząć obracać patelnią w dłoni, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Ważne jest, aby poruszać patelnią płynnymi, zdecydowanymi ruchami, zanim ciasto zacznie się ścinać w ten sposób naleśnik będzie cienki i równy.
Smażyć naleśnik przez około 1-2 minuty, aż brzegi zaczną lekko odchodzić od patelni, a spód zyska delikatny, złocisty kolor. Następnie ostrożnie odwrócić naleśnik przy pomocy łopatki i smażyć jeszcze przez chwilę z drugiej strony. Proces powtarzać z kolejnymi porcjami ciasta.
Przekładanie naleśników
Banany pokroić na równe plasterki i ułożyć na naleśniku . Po ułożeniu wszystkich plasterków, zwijać naleśnik w rulon. Ważne jest, aby robić to powoli i starannie, lekko dociskając, aby rulon był zwarty i nie rozwinął się później.
Zwinięte naleśniki są gotowe do podania. Można je również podsmażyć na patelni roztapiając na niej 2 łyżki masła. Naleśniki nabiorą chrupkości a banany staną się ciepłe. Całość posypać cukrem pudrem.
