Naleśniki czekoladowe z kremowym nadzieniem - deser, który robi wrażenie

Naleśniki czekoladowe z serkiem i truskawkami to wyjątkowa uczta dla miłośników słodkich smaków. Delikatne naleśniki czekoladowe z kakao wypełnione kremowym serkiem i z soczystymi truskawkami tworzą przepyszny deser. Naleśniki idealne na romantyczny wieczór, śniadanie lub po prostu, aby osłodzić sobie dzień. Wypróbuj nasz przepis na naleśniki czekoladowe, które będą smakować nie tylko dorosłym, ale i najmłodszym fanom czekoladowych pyszności.
Do talerza naleśników podaj kawę mrożoną z lodami, najlepiej waniliowymi — ładnie zrównoważą czekoladę i dodadzą deserowego charakteru.
Naleśniki czekoladowe przepis
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie z serka
- 250 g serka mielonego (twaróg jak do serników)
- 100 ml śmietany 30% (lub 36% dla bardziej kremowego efektu)
- 1-2 łyżki cukru wanilinowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta naleśnikowego
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier wanilinowy oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mleko oraz jajka i zmiksować całość na jednolitą masę. Na koniec wlać roztopione, lekko ciepłe masło i ponownie zmiksować. Odstawić ciasto na minimum 10 minut.
Smażenie naleśników
Za pomocą łyżki wazowej nabrać porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Smażyć naleśniki z obu stron przez około 1 minutę na każdej stronie. Z podanej ilości składników wyjdzie od 8- 10 naleśników, w zależności od wielkości patelni.
Przygotowanie serka do naleśników
W misce umieścić serek mielony, śmietanę i cukier wanilinowy. Dodać również cukier puder. Za pomocą miksera lub trzepaczki zmiksować składniki na gładką, kremową masę. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste, dodać odrobinę śmietany, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Nadziewanie naleśników
Nałożyć porcję nadzienia na środek naleśnika, rozsmarować równomiernie i zwinąć w rulon lub złożyć w kopertę. Dodatkowego można dodać do nadzienia startą skórkę z cytryny, kilka kropli soku z cytryny lub ulubione owoce, np. truskawki czy maliny.
