Naleśniki ze szpinakiem, malinami i serkiem waniliowym

Naleśniki ze szpinakiem to doskonałe połączenie delikatnego, ziołowego smaku szpinaku i słodkiego nadzienia waniliowego z owocami. Ich piękny, zielony kolor sprawia, że prezentują się wyjątkowo apetycznie, a dzięki dodatkowi świeżych malin i borówek każdy kęs zachwyca idealną harmonią słodyczy i orzeźwienia. Naleśniki szpinakowe to nie tylko efektowny deser, ale także zdrowa przekąska, która łączy w sobie lekkość i bogactwo smaku. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem, a przekonasz się, jak łatwo można połączyć zdrowe składniki z pysznym deserem!
Naleśniki ze szpinakiem przepis
Składniki
Składniki na naleśniki
- 100 g szpinaku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- Serek waniliowy homogenizowany
- szklanka malin
- szklanka borówek
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta na naleśniki
Rozmrozić szpinak w liściach, przełożyć go do pojemnika blendera, wlać wodę i zmiksować na gładko.
Do misy wsypać mąkę, dodać sól, zmiksowany szpinak oraz mleko. Wymieszać wszystko na gładko mikserem.
Dodać jajka oraz roztopione masło i ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
Rozgrzać patelnię naleśników, wlać porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzić je po całej patelni. Smażyć na średnim ogniu. Z tej ilości ciasta wyjdzie ok. 6 naleśników.
Gdy ciasto się zetnie i będzie lekko przysmażone, obrócić naleśnik na drugą stronę przy pomocą szerokiej łopatki.
Ostudzić usmażone naleśniki przed położeniem nadzienia.
Nadzienie
Gotowy serek homogenizowany o smaku waniliowym rozsmarować na ostudzonym naleśniku.
Dodać świeże maliny i borówki.
