Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

5.0
(4)
Czas przygotowania 40 min
4
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym to klasyk, który nigdy się nie nudzi – pełen smaku, aromatu i domowego ciepła. Soczyste, delikatne pulpety zanurzone w gęstym, pachnącym czosnkiem i ziołami sosie pomidorowym to danie, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Podane z porcją al dente makaronu i posypane parmezanem tworzą pyszny, sycący posiłek idealny na rodzinny obiad, niedzielne leniwe popołudnie czy domową kolację z przyjaciółmi. Makaron z klopsikami to włosko-amerykańska klasyka, która zawsze robi wrażenie i… znika z talerzy w mgnieniu oka. Jeżeli lubisz dania z mięsem, wypróbuj też zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami.

Przepis na makaron z pulpetami

Wydrukuj

Składniki

Składniki na pulpety

  1. 400 g mięsa mielonego
  2. 1 mała cebula
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 jajko
  5. 2 łyżki bułki tartej
  6. sól, pieprz, suszone oregano lub bazylia
  7. 2 łyżki oleju do smażenia

Składniki sosu

  1. 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  2. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżeczka cukru
  5. sól, pieprz
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek

Makaron

  1. 400 g makaronu spaghetti
  2. parmezan i świeża bazylia do podania

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe pulpety. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pulpety z każdej strony na złoto. Odłożyć na chwilę.

  2. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, cukier i zioła. Gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Do sosu przełożyć podsmażone pulpety i dusić pod przykryciem jeszcze przez ok. 10 minut, aż będą miękkie w środku.

  4. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć pulpety z sosem. Podawać posypane startym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

Przygotowanie makaronu z pulpetami zaczynamy od miękkich i aromatycznych klopsików – wystarczy mięso mielone, cebula, czosnek, jajko i bułka tarta. Doprawione oregano lub bazylią zyskują włoski charakter. Po krótkim podsmażeniu trafiają do sosu pomidorowego, który gotuje się razem z nimi, nabierając głębi i aromatu.

W międzyczasie gotujemy spaghetti lub inny ulubiony makaron. Całość łączymy na talerzu, posypując tartym parmezanem i świeżą bazylią. Makaron z klopsikami to jedno z tych dań, które świetnie smakują również następnego dnia – idealne na lunch do pracy lub kolację.

Co jeśli nie masz któregoś składnika?

  • Mięso mielone – sprawdzi się także indyk, kurczak lub wersja wege (np. z ciecierzycy lub tofu).
  • Koncentrat pomidorowy – możesz użyć passaty lub pomidorów z puszki.
  • Parmezan – zastąp pecorino, grana padano lub opcją wegańską.
  • Spaghetti – zamiennie: fusilli, penne, tagliatelle lub gnocchi.
  • Bazylia świeża – zamiennie: natka pietruszki lub rukola.

Wskazówki kuchenne

  • Użyj mięsa z dodatkiem tłuszczu – pulpety będą soczystsze.
  • Jeśli chcesz, możesz obsmażyć klopsiki na patelni lub zapiec je w piekarniku.
  • Sos pomidorowy warto doprawić odrobiną cukru, by złamać kwasowość pomidorów.
  • Gotuj makaron al dente – dobrze wchłonie sos i nie będzie się rozpadał.
  • Danie świetnie smakuje także z makaronem penne lub rigatoni.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-08-05