Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym to klasyk, który nigdy się nie nudzi – pełen smaku, aromatu i domowego ciepła. Soczyste, delikatne pulpety zanurzone w gęstym, pachnącym czosnkiem i ziołami sosie pomidorowym to danie, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Podane z porcją al dente makaronu i posypane parmezanem tworzą pyszny, sycący posiłek idealny na rodzinny obiad, niedzielne leniwe popołudnie czy domową kolację z przyjaciółmi. Makaron z klopsikami to włosko-amerykańska klasyka, która zawsze robi wrażenie i… znika z talerzy w mgnieniu oka. Jeżeli lubisz dania z mięsem, wypróbuj też zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami.
Przepis na makaron z pulpetami
Składniki
Składniki na pulpety
- 400 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, suszone oregano lub bazylia
- 2 łyżki oleju do smażenia
Składniki sosu
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Makaron
- 400 g makaronu spaghetti
- parmezan i świeża bazylia do podania
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe pulpety. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pulpety z każdej strony na złoto. Odłożyć na chwilę.
Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, cukier i zioła. Gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Do sosu przełożyć podsmażone pulpety i dusić pod przykryciem jeszcze przez ok. 10 minut, aż będą miękkie w środku.
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć pulpety z sosem. Podawać posypane startym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Przygotowanie makaronu z pulpetami zaczynamy od miękkich i aromatycznych klopsików – wystarczy mięso mielone, cebula, czosnek, jajko i bułka tarta. Doprawione oregano lub bazylią zyskują włoski charakter. Po krótkim podsmażeniu trafiają do sosu pomidorowego, który gotuje się razem z nimi, nabierając głębi i aromatu.
W międzyczasie gotujemy spaghetti lub inny ulubiony makaron. Całość łączymy na talerzu, posypując tartym parmezanem i świeżą bazylią. Makaron z klopsikami to jedno z tych dań, które świetnie smakują również następnego dnia – idealne na lunch do pracy lub kolację.
Co jeśli nie masz któregoś składnika?
- Mięso mielone – sprawdzi się także indyk, kurczak lub wersja wege (np. z ciecierzycy lub tofu).
- Koncentrat pomidorowy – możesz użyć passaty lub pomidorów z puszki.
- Parmezan – zastąp pecorino, grana padano lub opcją wegańską.
- Spaghetti – zamiennie: fusilli, penne, tagliatelle lub gnocchi.
- Bazylia świeża – zamiennie: natka pietruszki lub rukola.
Wskazówki kuchenne
- Użyj mięsa z dodatkiem tłuszczu – pulpety będą soczystsze.
- Jeśli chcesz, możesz obsmażyć klopsiki na patelni lub zapiec je w piekarniku.
- Sos pomidorowy warto doprawić odrobiną cukru, by złamać kwasowość pomidorów.
- Gotuj makaron al dente – dobrze wchłonie sos i nie będzie się rozpadał.
- Danie świetnie smakuje także z makaronem penne lub rigatoni.