Domowy makaron - tradycyjny przepis włoski

5.0
(1)
Czas przygotowania 50 min
4
Domowy makaron

Przygotowanie domowego włoskiego makaronu to nie tylko kulinarna przyjemność, ale też prawdziwy rytuał – prosty i niezwykle satysfakcjonujący. Z zaledwie dwóch składników – mąki i jajek – powstaje ciasto o doskonałej elastyczności, z którego można stworzyć ulubione kształty: od klasycznego tagliatelle po delikatne ravioli. Włoski makaron robiony w domu ma zupełnie inną strukturę i smak niż ten z paczki – jest bardziej sprężysty, chłonny i wyjątkowo aromatyczny, nawet bez dodatków. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowy makaron, ten przepis krok po kroku pomoże Ci osiągnąć idealne ciasto. To przepis podstawowy, który można wykorzystać do wielu dań, zarówno tych prostych, jak i bardziej wyrafinowanych. Świetnie sprawdzi się także do rosołu, nadając mu jeszcze głębszy smak. Przepis na domowy makaron to klucz do kuchni pełnej autentycznych, włoskich doznań – wystarczy dobre ciasto, by otworzyć drzwi do kulinarnej przygody w stylu la dolce vita.

Przepis na domowy makaron

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g mąki typu 00
  2. 4 jajka
  3. szczypta soli

Przygotowanie

  1. Na czystym blacie lub stolnicy usypać kopczyk z mąki. W środku zrobić zagłębienie, do którego wbić jajka. Przy pomocy widelca lub dłoni roztrzepać jajka, stopniowo wciągając mąkę z brzegów.

  2. Gdy składniki się połączą, zagnieść ciasto dłońmi energicznie i dokładnie aż stanie się gładkie, elastyczne i zwarte około 10 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto się klei, lub kroplę wody, jeśli jest zbyt suche. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej, by odpoczęło.

  3. Po odpoczynku ciasto podzielić na 2-4 części. Każdą rozwałkować cienko ręcznie lub przy pomocy maszynki do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość. Z uzyskanych płatów wyciąć dowolny kształt: fettuccine szerokie wstążki, tagliatelle klasyczne makaronowe paski.

  4. Gotowy makaron lekko oprószyć mąką i pozostawić na kilka minut do przeschnięcia.

  5. Do dużego garnka wlać wodę (ok. 4 litry), dodać solidną szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty, aż będzie al dente (czas zależy od grubości ciasta). Odcedzić i od razu połączyć z ulubionym sosem.

Domowy makaron

Zobacz inne przepisy

Zapiekany makaron
Dania»Makarony
40 min
2
Konjac makaron
Dania»Makarony
20 min
4
Udon makaron
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z pesto z bazylii
Dania»Makarony
15 min
4
Makaron z cukinii z fetą i ogórkiem
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Dania»Makarony
25 min
4
Makaron ze szparagami
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z cukinii z krewetkami
Dania»Makarony
15 min
2
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-03