Szparagi z piekarnika z serem i pomidorkami

Pieczone szparagi z dodatkiem masła, czosnku, pomidorków koktajlowych i parmezanu to danie, które łączy w sobie świeżość sezonowych warzyw z bogactwem smaku i aromatu. To doskonały sposób na wykorzystanie wiosennych produktów w daniu, które jest jednocześnie proste, szybkie i niezwykle efektowne. Miękkie, lekko przypieczone szparagi, zanurzone w maślanym sosie z czosnkiem, dopełnione soczystymi pomidorkami i złocistym, chrupiącym parmezanem – to połączenie smaków, które zachwyci każdego. Dodatkowa posypka ze świeżej natki pietruszki po upieczeniu dodaje koloru, świeżości i ziołowego akcentu. Szparagi z piekarnika sprawdzą się zarówno jako przystawka, lekka kolacja, jak i warzywny dodatek do mięsa lub ryby. Zobacz jak przygotować szparagi z serem i pomidorkami.
Przepis na szparagi z piekarnika
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania po upieczeniu
Przygotowanie
Szparagi dokładnie opłukać pod zimną wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą łodygę lekko zgiąć w naturalnym miejscu odłamie się zdrewniała końcówka, którą należy wyrzucić. Pozostałe części będą miękkie, jędrne i gotowe do pieczenia. W razie potrzeby można je delikatnie oskrobać przy podstawie, jeśli łodygi są grubsze.
Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać do niego czosnek. Gotowy czosnkowy sos maślany odstawić na bok.
Szparagi ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Całość równomiernie polać masłem z czosnkiem najlepiej rozprowadzić je delikatnie pędzelkiem lub łyżką. po środku szparagów wysypać ser i ułożyć na nim połówki pomidorków. Całość doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piec przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od grubości szparagów warto sprawdzić ich miękkość pod koniec pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika całość oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki. Można też dodać odrobinę świeżo startej skórki cytrynowej dla orzeźwiającego kontrastu. Danie najlepiej serwować na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika szparagi są wtedy jędrne, pomidory soczyste, a ser jest smakowicie ciągliwy. Prostotę i wyjątkowy smak tego dania doskonale podkreśli świeża bagietka, najlepiej jeszcze lekko ciepła, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. To właśnie ona sprawi, że pieczone szparagi z masłem, czosnkiem, parmezanem i soczystymi pomidorkami staną się pełnoprawnym posiłkiem. Bagietka idealnie wchłonie aromatyczny sos powstały podczas pieczenia mieszankę masła, czosnku, soku z pieczonych warzyw i rozpuszczonego sera dzięki czemu żadna kropla smaku się nie zmarnuje.
