Szparagi z grilla z plastrami cytryny

Grillowane szparagi z cytrynowym akcentem to kwintesencja letnich smaków. Świeże szparagi podczas grillowania nabierają subtelnego aromatu dymu i lekko karmelizowanej skórki, a grillowana cytryna dodaje im rześkości i lekkiej ostrości. To doskonała propozycja na cieplejsze dni, kiedy grillowanie staje się weekendowym rytuałem, a na talerzach królują lżejsze, warzywne potrawy. Szparagi świetnie odnajdują się w roli przystawki, dodatku do grillowanych mięs, ryb, sera halloumi czy tofu, a także jako samodzielne danie z chrupiącym pieczywem. W tym przepisie najważniejsza jest jakość składników - świeże szparagi, aromatyczna oliwa i soczysta cytryna wystarczą, aby stworzyć przekąskę, obok której trudno przejść obojętnie.
Przepis na szparagi z grilla
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
- 1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: świeży tymianek, płatki chili, starta skórka z cytryny, parmezan, świeża mięta
Przygotowanie
Zielone szparagi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą łodygę lekko zgiąć pęknie w naturalnym miejscu, oddzielając część jadalną od twardej, włóknistej końcówki. Grubsze łodygi można delikatnie obrać obieraczką na dolnym odcinku, aby zmiękły podczas grillowania i nie pozostały łykowate.
Cytrynę umyć, sparzyć i pokroić w cienkie plasterki najlepiej w poprzek, tak aby każdy plaster miał kształt pełnego koła. Warto usunąć widoczne pestki, ponieważ mogą gorzknieć podczas grillowania.
Szparagi przełożyć do dużej miski lub na tacę, skropić oliwą z oliwek i dokładnie natrzeć, aby cała powierzchnia była równomiernie pokryta tłuszczem. Następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać także świeży tymianek lub szczyptę płatków chili dla wyrazistszego smaku.
Grill rozgrzać do średnio wysokiej temperatury. Szparagi najlepiej grillować na ruszcie, tacce aluminiowej lub specjalnej kratce do warzyw dzięki temu nie spadną przez przerwy między prętami. Grillowanie na węglu nadaje warzywom lekki aromat dymu, ale z powodzeniem można też użyć grilla elektrycznego lub patelni grillowej.
Szparagi ułożyć równolegle na rozgrzanym ruszcie lub kratce. Obok ułożyć plasterki cytryny bezpośrednio na ruszcie lub na tackach. Grillować przez 6-10 minut, w zależności od grubości szparagów, obracając je co jakiś czas, by równomiernie się zarumieniły i zmiękły. Plasterki cytryny powinny się lekko przypiec, ale nie wyschnąć najlepiej zdjąć je chwilę wcześniej niż szparagi.
Gotowe szparagi przełożyć na półmisek lub talerze. Ułożyć na nich lub obok grillowane plasterki cytryny. Całość można skropić dodatkową porcją oliwy i sokiem z cytryny, który wytopił się podczas grillowania. Opcjonalnie danie można posypać startą skórką cytrynową, świeżo startym parmezanem lub posiekanymi ziołami, np. miętą lub natką pietruszki.
