Szparagi z boczkiem z piekarnika

Szparagi owinięte w cienkie plastry boczku, pieczone w piekarniku, to klasyka, która łączy w sobie prostotę wykonania z niezwykłym efektem smakowym i wizualnym. Delikatne szparagi zyskują głębię i wyrazistość dzięki aromatycznemu boczkowi, który podczas pieczenia staje się chrupiący i lekko karmelizowany. To danie doskonale sprawdza się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dań głównych – sprawia wrażenie wyjątkowego, a przy tym nie wymaga wielu składników ani długiego przygotowania. Pieczone szparagi z boczkiem to ciekawa propozycja na przyjęcie, kolację lub szybką przekąskę – efektowne, a jednocześnie zaskakująco łatwe w przygotowaniu. Jak przyrządzić szparagi z boczkiem z piekarnika dowiesz się z naszego przepisu.
Przepis na szparagi z boczkiem
Składniki
- 500 g zielonych szparagów (ok. 1 pęczek)
- 200 g cienko pokrojonego boczku w plastrach (najlepiej wędzonego lub surowego dojrzewającego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie
Na początek należy zająć się szparagami. Zielone szparagi umyć pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Twarde końcówki należy usunąć. Można to zrobić poprzez lekkie zgięcie łodygi sama pęknie w odpowiednim miejscu. Pozostaną tylko miękkie, delikatne części, idealne do pieczenia.
Boczek pokroić w cienkie plastry najlepiej, jeśli są one na tyle długie, by można było owinąć nimi całą długość szparaga. Jeśli plastry są zbyt krótkie, można użyć dwóch na jedną łodygę lub owijać tylko środkową część.
Każdą łodygę szparaga owinąć spiralnie jednym plastrem boczku zaczynając od dołu i kończąc tuż przy końcówce. Plaster powinien przylegać ciasno, ale nie musi być bardzo napięty podczas pieczenia boczek się lekko skurczy. Owinięte szparagi układać na desce lub talerzu, szykując je do pieczenia.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na niej rozłożyć szparagi owinięte w boczek, najlepiej w jednej warstwie, z niewielkimi odstępami między nimi. Całość delikatnie skropić oliwą z oliwek lub innym olejem roślinnym. Można dodać również przeciśnięty ząbek czosnku i świeżo mielony pieprz dla wzmocnienia smaku. Soli zwykle nie trzeba dodawać boczek jest wystarczająco słony.
Piekarnik nagrzać do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu). Blachę z przygotowanymi szparagami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości szparagów i rodzaju boczku. Gdy boczek stanie się złocisty i chrupiący, a końcówki szparagów lekko zrumienione danie jest gotowe. W połowie pieczenia można delikatnie przewrócić szparagi, by równomiernie się przyrumieniły z obu stron.
Po upieczeniu szparagi wyjąć z piekarnika i podawać od razu, póki są gorące i chrupiące. Można skropić je sokiem z cytryny. Szparagi z boczkiem świetnie smakują same, ale również jako dodatek do jajek sadzonych, grzanek, młodych ziemniaków, makaronów lub jako część większego talerza z warzywami i serem.
