Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem

5.0
(1)
Czas przygotowania 15 min
Czas pieczenia 20 min
6
Szparagi w cieście francuskim

Wraz z nadejściem wiosny na stoły wracają lekkie, sezonowe dania, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania. Szparagi w cieście francuskim z dodatkiem boczku i sera to doskonały przykład połączenia świeżych, wyrazistych składników z kruchym, maślanym ciastem, które po upieczeniu staje się złociste i chrupiące. To idealna propozycja na ciepłą przekąskę, kolację, dodatek do sałatki lub nawet elegancką przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi. Delikatne szparagi zyskują głębię dzięki słonemu boczkowi, a roztopiony ser scala wszystkie smaki w pyszną całość. Ich zapieczone wnętrze kryje w sobie prosty skład, ale efekt jest nadzwyczajny – wizualnie atrakcyjny i kulinarnie satysfakcjonujący.

Przepis na szparagi w cieście francuskim

Wydrukuj

Składniki

  1. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  2. 12 zielonych szparagów
  3. 6 cienkich plastrów boczku (wędzonego lub surowego dojrzewającego)
  4. 6 cienkich plasterków sera żółtego, np. gouda
  5. 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  6. 1 łyżka oliwy z oliwek
  7. sól i świeżo mielony pieprz
  8. sezam do posypania

Przygotowanie

  1. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki wystarczy lekko zgiąć każdą łodygę, a sama pęknie w odpowiednim miejscu. Dla lepszego efektu wizualnego można szparagi lekko oskrobać przy nasadzie, zwłaszcza jeśli są grubsze.

  2. Każde dwa szparagi skropić oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowane warzywa będą miały podkreślony smak i zachowają soczystość po upieczeniu.

  3. Ciasto francuskie rozwinąć na desce lub blacie i podzielić na 6 równych kwadratów. Na środku każdego kawałka ułożyć plaster boczku, na nim plaster sera, a następnie dwa doprawione szparagi ułożone równolegle, tak by ich główki lekko wystawały poza krawędź ciasta. Można delikatnie docisnąć, by składniki lepiej przylegały.

  4. Dwa przeciwległe rogi każdego kwadratu złożyć do środka, lekko je na siebie zachodząc w ten sposób powstaje charakterystyczny pakunek z widocznymi końcówkami szparagów. Rogi należy delikatnie docisnąć palcami, aby się nie rozkleiły w pieczeniu.

  5. Gotowe pakunki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między porcjami. W miseczce roztrzepać jajko i przy pomocy pędzelka posmarować nim wierzch każdego kawałka ciasta dzięki temu po upieczeniu będą miały piękny, złocisty kolor. Wierzch można dodatkowo posypać sezamem lub czarnuszką.

  6. Piekarnik nagrzać do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu). Blachę z przygotowanymi pakunkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni, stanie się chrupiące, a ser wewnątrz roztopi. Boczek w tym czasie powinien stać się lekko chrupiący, a szparagi miękkie, ale nadal jędrne. Szparagi w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu, gdy ser jest jeszcze ciągnący, a ciasto chrupiące.

Szparagi w cieście francuskim

Zobacz inne przepisy

Szaszłyki z piekarnika
Dania»Dania główne
60 min
5
Przepis na śledzie po kaszubsku
Składniki»Ryby
40 min
6
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Przepis na sernik nowojorski
Ciasta i desery»Serniki
1 h 60 min
12
Przepis na gofry szpinakowe
Ciasta i desery»Gofry
25 min
8
Ciasto 3 bit
Ciasta i desery»Ciasta bez pieczenia
60 min
24
Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Filet z kurczaka z piekarnika przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
40 min
2
Makaron z łososiem i kaparami
Dania»Makarony
4
Przepis na oponki serowe
Ciasta i desery»Ciasteczka
35 min
10
Przepis na piernik staropolski
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Kurczak z piekarnika przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
1 h 30 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-05-07