Sałatka z tortellini ze szpinakiem i mozzarellą

Sałatka z tortellini to doskonałe połączenie smaków inspirowanych kuchnią włoską. Delikatne, nadziewane szpinakiem pierożki tortellini wspaniale komponują się z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, kremową mozzarellą i aromatycznymi listkami świeżej bazylii. Całość dopełniają czarne oliwki, które dodają lekko wytrawnej nuty. Gęsty sos balsamiczny podkreśla wszystkie smaki, nadając sałatce subtelnej słodyczy i głębi. Sałatka z tortellini ze szpinakiem to ciekawa propozycja na lekki obiad, kolację lub efektowną przekąskę na imprezę.
Najlepsza sałatka z tortellini
Składniki
- 250 g tortellini ze szpinakiem
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g mini kulek mozzarelli
- 2 garście świeżych listków bazylii
- 50 g czarnych oliwek
- 2 łyżki gęstego sosu balsamicznego
Przygotowanie
Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne jest, aby nie przegotować pierożków powinny być al dente, czyli lekko jędrne i sprężyste. Po ugotowaniu odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zapobiec ich sklejaniu się. Następnie pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Oliwki odcedzić z zalewy. Listki bazylii opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym nie kroić ich, aby zachowały świeżość i intensywny aromat. Mozzarellę odsączyć z zalewy i jeśli mini kulki są większe, można przekroić je na pół.
Na czterech talerzach do makaronu umieścić ugotowane i przestudzone tortellini. Następnie dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki, mini kulki mozzarelli i świeżą bazylię. Delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić pierożków, ale jednocześnie dobrze połączyć składniki.
Na koniec sałatkę z tortellini polać gęstym sosem balsamicznym, najlepiej zrobić to równomiernie, aby każdy składnik został delikatnie nim pokryty. Można dodać więcej lub mniej sosu w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Udekorować dodatkową porcją listków bazylii, co podkreśli jej świeży, włoski charakter.
