Szaszłyki z piekarnika z warzywami i kurczakiem

5.0
(3)
Czas przygotowania 30 min
Czas pieczenia 30 min
5
Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika to doskonała propozycja na domowy obiad, kolację lub imprezowe danie, które nie wymaga grilla. Dzięki połączeniu soczystego kurczaka, wędzonego boczku i kolorowych warzyw, otrzymujemy aromatyczne i efektowne danie, które smakuje każdemu. To również świetny sposób na przemycenie warzyw w apetycznej formie, zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Przygotowanie szaszłyków z piekarnika jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a składniki można dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Pieczenie w piekarniku sprawia, że szaszłyki są równomiernie zarumienione i pełne smaku. Do szaszłyków możesz także podać kremowy sos jogurtowy z ogórkiem i czosnkiem. 

Przepis na szaszłyki z piekarnika

Wydrukuj

Składniki

  1. 500 g fileta z kurczaka
  2. 200 g wędzonego boczku (w plastrach lub kawałkach)
  3. 1 mała cukinia
  4. 1 żółta papryka
  5. 1 czerwona papryka
  6. 2 małe czerwone cebulki
  7. 10 średnich pieczarek
  8. 10 małych pomidorków koktajlowych
  9. patyczki do szaszłyków (najlepiej wcześniej namoczone w wodzie, jeśli drewniane)

Składniki marynaty

  1. 2 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1 płaska łyżeczka soli
  3. 1/2 łyżeczki pieprzu
  4. 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie można dodać odrobinę ostrej)

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę: w małej miseczce wymieszać oliwę z przyprawami solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.

  2. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (można też zamarynować wcześniej, np. na noc w lodówce).

  3. Warzywa i boczek pokroić: papryki i cukinię w większe kawałki, cebulę w ćwiartki lub grubsze piórka, pieczarki oczyścić i przekroić na pół, jeśli są większe. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Boczek pokroić na mniejsze kawałki, dopasowane do wielkości innych składników.

  4. Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie kawałki kurczaka, warzywa, boczek i pomidorki według uznania, aż do wykorzystania składników.

  5. Gotowe szaszłyki ułożyć na kratce piekarnika lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pod spodem warto umieścić drugą blachę na spływający tłuszcz.

  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 25-30 minut, aż mięso będzie rumiane i dobrze upieczone, a warzywa lekko zrumienione. Pod koniec można włączyć funkcję grilla, by szaszłyki się przyrumieniły.

  7. Szaszłyki podawać od razu po upieczeniu. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowym lub lekką sałatką.

Szaszłyki z piekarnika
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-10-12