Kotlety mielone z piekarnika - soczyste i bez smażenia

Kotlety mielone to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni domowej, kojarzą się z obiadem u mamy, niedzielnym stołem i zapachem smażonej cebulki. Tradycyjnie smażone na patelni, bywają jednak dość tłuste i czasem ciężkostrawne. Kotlety mielone z piekarnika to doskonała alternatywa. Kotlety są równie soczyste i aromatyczne, ale lżejsze, mniej kaloryczne i nie nasiąknięte tłuszczem.
Pieczenie zamiast smażenia nie tylko upraszcza przygotowanie, ale też pozwala zaoszczędzić czas i zminimalizować bałagan w kuchni. To danie na codzienny obiad. Szybkie, pożywne, uniwersalne i lubiane przez dzieci i dorosłych. Kotlety pieczone doskonale smakują z tradycyjnymi dodatkami, ale równie dobrze sprawdzą się w nowoczesnych zestawieniach, np. z pieczonymi warzywami czy sałatką z rukoli. Jak zrobić kotlety mielone, które są lekkie i jednocześnie pełne smaku, dowiesz się z przepisu poniżej.
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Składniki
- 600 g mielonej łopatki lub karkówki (może być też mieszanka)
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki bułki tartej do namoczenia
- 1/3 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- olej do smażenia cebuli i posmarowania kotletów
Przygotowanie
Na początek obrać cebulę i posiekać ją bardzo drobno, im drobniejsze kawałeczki, tym lepiej wtopią się w masę mięsną i oddadzą swój smak. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę na małym ogniu, aż stanie się miękka i lekko przezroczysta. Należy uważać, aby jej nie przypalić, ma się delikatnie podsmażyć, nie zarumienić. Gotową cebulę odstawić do ostygnięcia. Równolegle w małej miseczce 2 łyżki bułki tartej zalać 1/3 szklanki wody i odstawić na kilka minut, aż bułka wchłonie płyn i napęcznieje. Taki zabieg sprawi, że kotlety będą bardziej miękkie i soczyste.
W dużej misce umieścić mięso mielone. Dodać przestudzoną, zeszkloną cebulę, napęczniałą bułkę tartą, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić płaską łyżeczką soli i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej zrobić to dłonią, aby dobrze połączyć mięso z dodatkami i uzyskać jednolitą, zwartą masę. Masa powinna być miękka, ale łatwa do formowania, w razie potrzeby można dodać odrobinę bułki tartej, jeśli będzie zbyt luźna, lub kilka łyżek wody, jeśli zbyt zbita.
Z przygotowanej masy uformować 8 niedużych kotletów, najlepiej jednakowej wielkości, aby upiekły się równomiernie. Każdy kotlet delikatnie posmarować z zewnątrz olejem (najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem), a następnie obtoczyć w bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że kotlety zyskają delikatnie chrupiącą skórkę. Uformowane kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, najlepiej w niewielkich odstępach, aby gorące powietrze mogło krążyć dookoła.
Piekarnik nagrzać do 200°C z termoobiegiem. Blachę z kotletami wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 15 minut. W połowie czasu pieczenia można delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę, aby równomiernie zarumieniły się z obu stron. Po upieczeniu warto dać kotletom kilka minut odpoczynku, aby soki wewnątrz się ustabilizowały i mięso pozostało soczyste.

Z czym podawać kotlety mielone z piekarnika?
Kotlety mielone z piekarnika są bardzo uniwersalne. Można je podać z ziemniakami gotowanymi, tłuczonymi, opiekanymi lub z pieczonymi frytkami. Świetnie smakują również z kaszą (jęczmienną, gryczaną) lub ryżem. Jeśli chodzi o warzywa, najlepiej sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty, mizeria, buraczki zasmażane lub klasyczna marchewka z groszkiem.
Podaj kotlety z ziemniakami i surówką po klasycznym pierwszym daniu, którym będzie klarowny rosół z kury, a na deser przygotuj porzeczkowiec z kremem serowym i dżemem porzeczkowym. W wersji bardziej nowoczesnej kotlety mielone doskonale smakują z grillowaną cukinią, sałatką z rukoli lub pieczonymi warzywami.












