Najlepsza babka jogurtowa - Puszyste i wilgotne ciasto

5.0
(1)
Czas przygotowania 20 min
Czas pieczenia 40 min
16
Wykwintna babka jogurtowa

Babka jogurtowa to doskonały wybór dla miłośników wilgotnych i delikatnych wypieków. Dzięki jogurtowi greckiemu, ciasto jest wyjątkowo puszyste, a jednocześnie wilgotne. Ten przepis to gwarancja najlepszej babki jogurtowej, która zadowoli nawet najbardziej wymagających. Dodatkowo, subtelny aromat olejku cytrynowego dodaje ciastu orzeźwiającego charakteru. Szybka babka jogurtowa z tego przepisu to świetne i łatwe do przygotowania ciasto - efekt końcowy zawsze udany.

Babka jogurtowa przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki ciasta

  1. 300 g mąki pszennej tortowej
  2. 250 g jogurtu greckiego
  3. 4 jajka
  4. 2/3 szklanki oleju roślinnego
  5. 1/2 szklanki cukru pudru
  6. 1 cukier waniliowy
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka olejku cytrynowego

Przygotowanie

  1. Cukier i jajka umieścić w misie miksera i ubijać na wysokich obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się gęsta i jasna. Do puszystej masy jajecznej stopniowo wlewać olej cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Po dodaniu oleju wyłączyć mikser.

  2. Do masy dodać jogurt naturalny oraz olejek cytrynowy. Składniki delikatnie wymieszać szpatułką, dbając o zachowanie puszystej konsystencji.

  3. W osobnej misce przesiać mąkę tortową razem z proszkiem do pieczenia. Można również dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem za pomocą rózgi kuchennej.

  4. Do masy jajeczno-jogurtowej dodawać mąkę z proszkiem partiami, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto.

  5. Formę do babki dokładnie posmarować miękkim masłem lub olejem, dbając o dokładne pokrycie wszystkich zakamarków, w tym komina formy. Wnętrze oprószyć bułką tartą, a nadmiar wysypać.

  6. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C. Po około 40 minutach sprawdzić stopień upieczenia, delikatnie uchylając drzwi piekarnika i wbijając drewniany patyczek w środek babki. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Gotową babkę ostudzić w formie, a następnie delikatnie wyjąć i oprószyć cukrem pudrem.

Wykwintna babka jogurtowa

Zobacz inne przepisy

Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-27