Klasyczna babka piaskowa

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny deser, klasyczna babka piaskowa to wybór, który nigdy nie zawodzi. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ziemniaczanej uzyskasz charakterystyczną, delikatnie piaskową strukturę ciasta, a masło i ubite białka zapewnią wyjątkową puszystość. Wilgotna babka piaskowa o subtelnym aromacie wanilii sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ten sprawdzony przepis jest szybki w przygotowaniu i gwarantuje sukces nawet początkującym w kuchni. Zaskocz swoich bliskich doskonałym smakiem i idealnym wyglądem puszystej babki piaskowej!
Babka piaskowa przepis:
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Jaja i masło ocieplić. Formę na babkę wysmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170°C.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem (ok. 10 min). Dodawać po jednym żółtku i po łyżce mieszanki mąki (mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia) Na koniec dodać resztę mąki i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Masę przełożyć do formy, piec około 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Studzić w formie, lekko ciepłą wyłożyć na kratkę, posypać cukrem pudrem.
