Babka Wielkanocna - najlepsza i zawsze się udaje!

Babka wielkanocna o aromacie pomarańczy to nie tylko wyjątkowy smakołyk, ale również efektowna dekoracja wielkanocnego stołu. Jej intensywnie cytrusowy aromat i delikatna, wilgotna struktura zachwycą podniebienia, a oryginalna dekoracja w formie ptasiego gniazda z waty cukrowej, czekoladowymi jajeczkami i kolorową posypką sprawi, że stanie się główną ozdobą świątecznego stołu. To idealne połączenie smaku i kreatywności, które wprowadzi wiosenny nastrój i zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Ta puszysta babka zachwyca swoją lekkością i miękkością już od pierwszego kęsa. Jest to wyśmienita propozycja na świąteczne wypieki, która z łatwością podbije każde serce. Jej prosta receptura sprawia, że przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym. To pyszna babka wielkanocna, która z powodzeniem może konkurować z klasykami. Bez wątpienia zasługuje na miano jednej z najlepszych babek na wielkanocnym stole.
Babka wielkanocna przepis
Składniki
Składniki ciasta
- 4 jajka
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki lukru
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo
- małe opakowanie waty cukrowej
- jajeczka czekoladowe
- kolorowa posypka cukrowa
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Masło roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, odstawić.
W większej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
Do osobnej miski przesiać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Mieszankę dodać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, do uzyskania jednolitego ciasta. Wlać masło, zmiksować do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy babki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp 170 C przez 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić w formie babki, następnie wyjąć ostrożnie.
Przygotowanie lukru
Cukier puder przesiać do miseczki, aby uniknąć grudek. Dodawać sok z pomarańczy stopniowo, po jednej łyżce, cały czas mieszając trzepaczką), aż powstanie gładki, gęsty lukier. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodać odrobinę więcej soku. Jeśli zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Gotowy lukier natychmiast rozprowadzić na wystudzonej babce.
Dekoracja
Watę cukrową włożyć w środek babki tak aby lekko wystawała imitując ptasie gniazdo. Ułożyć czekoladowe jajeczka, całość posypać cukrową posypką.
