Babka Wielkanocna - najlepsza i zawsze się udaje!

4.8
(12)
Czas przygotowania 40 min
Czas pieczenia 45 min
16
Babka wielkanocna z watą cukrową

Babka wielkanocna o aromacie pomarańczy to nie tylko wyjątkowy smakołyk, ale również efektowna dekoracja wielkanocnego stołu. Jej intensywnie cytrusowy aromat i delikatna, wilgotna struktura zachwycą podniebienia, a oryginalna dekoracja w formie ptasiego gniazda z waty cukrowej, czekoladowymi jajeczkami i kolorową posypką sprawi, że stanie się główną ozdobą świątecznego stołu. To idealne połączenie smaku i kreatywności, które wprowadzi wiosenny nastrój i zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Ta puszysta babka zachwyca swoją lekkością i miękkością już od pierwszego kęsa. Jest to wyśmienita propozycja na świąteczne wypieki, która z łatwością podbije każde serce. Jej prosta receptura sprawia, że przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym. To pyszna babka wielkanocna, która z powodzeniem może konkurować z klasykami. Bez wątpienia zasługuje na miano jednej z najlepszych babek na wielkanocnym stole.

Babka wielkanocna przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki ciasta

  1. 4 jajka
  2. 200 g masła
  3. 150 g cukru pudru
  4. 150 g mąki tortowej
  5. 100 g mąki ziemniaczanej
  6. skórka i sok z 1 pomarańczy
  7. 1 cukier waniliowy
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki lukru

  1. 0,5 szklanki cukru pudru
  2. 2 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo

  1. małe opakowanie waty cukrowej
  2. jajeczka czekoladowe
  3. kolorowa posypka cukrowa

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

  1. Masło roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, odstawić.

  2. W większej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.

  3. Do osobnej miski przesiać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Mieszankę dodać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, do uzyskania jednolitego ciasta. Wlać masło, zmiksować do połączenia.

  4. Ciasto przełożyć do formy babki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp 170 C przez 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić w formie babki, następnie wyjąć ostrożnie.

Przygotowanie lukru

  1. Cukier puder przesiać do miseczki, aby uniknąć grudek. Dodawać sok z pomarańczy stopniowo, po jednej łyżce, cały czas mieszając trzepaczką), aż powstanie gładki, gęsty lukier. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodać odrobinę więcej soku. Jeśli zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Gotowy lukier natychmiast rozprowadzić na wystudzonej babce.

Dekoracja

  1. Watę cukrową włożyć w środek babki tak aby lekko wystawała imitując ptasie gniazdo. Ułożyć czekoladowe jajeczka, całość posypać cukrową posypką.

Babka wielkanocna z watą cukrową

Zobacz inne przepisy

Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Wykwintna babka jogurtowa
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-04