Babka majonezowa z cytrynowym aromatem

Babka majonezowa to oryginalne i wyjątkowo puszyste ciasto, które zaskakuje swoim smakiem i delikatną konsystencją. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle delikatna i wilgotna. To doskonała propozycja na święta, rodzinne spotkania lub jako codzienna słodka przekąska. Subtelny aromat cytryny i wanilii nadaje babce majonezowej wyjątkowego charakteru, a jej przygotowanie jest zaskakująco proste i szybkie. Ten unikalny przepis na pewno zyska uznanie w każdej kuchni.
Babka majonezowa przepis:
Składniki
- 1 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- otarta skórka z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Majonez i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać mikserem na średnich obrotach, aż zaczną się pienić i staną się prawie sztywne. Następnie, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy ciągle miksując, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna. Do ubitych białek dodawać żółtka i dalej ubijać. Dodać skórkę z cytryny i ubijać, aż składniki się połączą.
W osobnej misce przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać składniki suche. Stopniowo dodawać mieszankę do ubitych jajek, miksując na minimalnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać majonez i delikatnie zmiksować, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Formę na babkę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Przełożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 C przez 45 minut, aż ciasto stanie się złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu pozostawić babkę w formie na kilka minut, a następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Ciasto jest gotowe do podania.
