Babka Panettone - Włoska babka na Wielkanoc

Panettone to tradycyjna włoska babka, znana z lekkiej, puszystej struktury i niepowtarzalnego aromatu. Długi proces wyrastania nadaje jej niepowtarzalną delikatność, a dodatek kandyzowanych owoców, skórki cytrusowej i rodzynek sprawia, że jest idealnym wyborem na świąteczny stół, zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Choć przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, efekt końcowy zaskakuje - babka panettone zachwyca smakiem i elegancją. To ciasto, które stanie się gwiazdą każdej uroczystości!
Przepis na babkę panettone
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- 4 jaka
- 4 żółtka
- 100 g miękkiego masła
- 50 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- otarta skórka z pomarańczy
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g rodzynek
Przygotowanie
Drożdże wsypać do lekko ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru i trzy czubate łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut, aż zaczyn podwoi objętość.
Do wyrośniętego zaczynu dodać 200 g mąki, dwa jajka, połowę masła połowę cukru. Zagnieść ciasto, aż stanie się gładkie i przestanie kleić się do rąk. Umieścić w misce oprószonej mąką i odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Do ciasta dodać pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrabiać przez 10 minut. Dodać cukier, sól, masło oraz cukier z wanilią i ponownie wymieszać. Dodać skórkę kandyzowaną, otartą skórkę z cytrusów i rodzynki. Delikatnie zagnieść, aby dodatki połączyły się z ciastem. Przełożyć do formy wysokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Klasyczny kształt nada odpowiednia forma o średnicy 16 cm i wysokości 17 cm.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec panettone przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 30 minut.
