Babka Panettone - Włoska babka na Wielkanoc

5.0
(1)
Czas przygotowania 4 h 30 min
Czas pieczenia 1 h
12
Przepis na babkę panettone

Panettone to tradycyjna włoska babka, znana z lekkiej, puszystej struktury i niepowtarzalnego aromatu. Długi proces wyrastania nadaje jej niepowtarzalną delikatność, a dodatek kandyzowanych owoców, skórki cytrusowej i rodzynek sprawia, że jest idealnym wyborem na świąteczny stół, zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Choć przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, efekt końcowy zaskakuje - babka panettone zachwyca smakiem i elegancją. To ciasto, które stanie się gwiazdą każdej uroczystości!

Przepis na babkę panettone

Wydrukuj

Składniki

  1. mąka pszenna 500 g
  2. 4 jaka
  3. 4 żółtka
  4. 100 g miękkiego masła
  5. 50 ml mleka
  6. 150 g cukru
  7. 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  8. szczypta soli
  9. 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  10. otarta skórka z pomarańczy
  11. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  12. 100 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Drożdże wsypać do lekko ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru i trzy czubate łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut, aż zaczyn podwoi objętość.

  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać 200 g mąki, dwa jajka, połowę masła połowę cukru. Zagnieść ciasto, aż stanie się gładkie i przestanie kleić się do rąk. Umieścić w misce oprószonej mąką i odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

  3. Do ciasta dodać pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrabiać przez 10 minut. Dodać cukier, sól, masło oraz cukier z wanilią i ponownie wymieszać. Dodać skórkę kandyzowaną, otartą skórkę z cytrusów i rodzynki. Delikatnie zagnieść, aby dodatki połączyły się z ciastem. Przełożyć do formy wysokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Klasyczny kształt nada odpowiednia forma o średnicy 16 cm i wysokości 17 cm.

  4. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec panettone przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 30 minut.

Przepis na babkę panettone

Zobacz inne przepisy

Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Wykwintna babka jogurtowa
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-28