Babka marmurkowa z wanilią i czekoladą

4.0
(41)
Czas przygotowania 30 min
Czas pieczenia 60 min
16
Babka marmurkowa- zebra

Babka marmurkowa zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Połączenie jasnej i czekoladowej masy tworzy wyjątkowy efekt marmurkowy, który sprawia, że babka wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki maślanej konsystencji ciasto jest wilgotne i delikatne, a dodatek rumowego olejku oraz wanilii nadaje mu niezapomnianego aromatu. To przepis na babkę marmurkową, która zawsze się udaje – idealna na rodzinne spotkania, święta czy jako codzienny deser. Najlepsza babka marmurkowa to ta, która łączy prostotę z wyjątkowym smakiem, przekonaj się sam!

Babka marmurkowa przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki na babkę

  1. 300 g mąki pszennej
  2. 225 g masła
  3. 200 g cukru pudru
  4. 4 duże jajka
  5. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 120 ml mleka
  7. 120 g gorzkiej czekolady
  8. 1 łyżka łyżeczki ekstraktu z wanilii
  9. 1 łyżeczka olejku rumowego
  10. szczypta soli

Składniki polewy

  1. 45 g mlecznej czekolady
  2. 45 g gorzkiej czekolady
  3. 2 łyżki masła

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

  1. Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.

  2. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą bezpośrednio do masy, wlać mleko i krótko wymieszać szpatułką do połączenia składników.

  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać przestudzoną czekoladę, olejek rumowy i delikatnie wymieszać.

  4. Formę babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na zmianę wykładać jasną i czekoladową masę, tworząc warstwy. Na koniec widelcem zrobić zygzaki w cieście.

  5. Piec w temperaturze 160°C przez 60 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika i wystudzić przed podaniem.

Przygotowanie polewy

  1. Mleczną i gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, aby łatwiej i szybciej się rozpuściły. Do rondelka włożyć masło i podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się topić. Następnie dodać pokruszone kawałki obu rodzajów czekolady.

  2. Wymieszać czekoladę z masłem, aż składniki się całkowicie rozpuszczą i połączą, tworząc gładką, jednolitą masę. Ważne, aby masy nie gotować. Gdy polewa będzie gotowa, lekko ją ostudzić, aby zgęstniała. Następnie polać nią ostudzoną babkę.

Babka marmurkowa- zebra

Zobacz inne przepisy

Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Wykwintna babka jogurtowa
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-26