Babka pomarańczowa z gotowanymi pomarańczami

Babka pomarańczowa z gotowanymi pomarańczami to wypiek, który zachwyca intensywnym aromatem i wilgotną, delikatną strukturą. Dzięki użyciu całych, gotowanych pomarańczy, ciasto zyskuje niepowtarzalny cytrusowy smak i naturalną słodycz. Pachnąca i pełna świeżości, idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i jako wyjątkowy deser na co dzień. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza każdy wysiłek. Najlepsza babka pomarańczowa to ta, która łączy aromat świeżych pomarańczy z delikatną i wilgotną konsystencją ciasta. To doskonały wybór dla miłośników cytrusowych wypieków!
Babka pomarańczowa przepis
Składniki
- 3 małe pomarańcze z cienką skórką
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 5 jajek
- 360 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
Przygotowanie
Pomarańcze, najlepiej ekologiczne, dokładnie umyć. Włożyć w całości do garnka i zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu 30 minut do miękkości. Uważać aby nie pękły i nie nabrały wody Wystudzić, usunąć pestki, zmiksować blenderem na gładką pulpę. Odmierzyć 300 gram pulpy.
Jajka i cukier ubić na najwyższych obrotach miksera tak aby uzyskać gęstą puszystą masę piany. Następnie dodać pulpę pomarańczową i olejek pomarańczowy zmiksować. Wlać roztopione i ostudzone masło cienkim strumieniem i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę babki posmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar strzepać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 170°C przez 50 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ostrożnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
