Babka pomarańczowa z gotowanymi pomarańczami

5.0
(2)
Czas przygotowania 1 h 30 min
Czas pieczenia 50 min
16
Aromatyczna babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa z gotowanymi pomarańczami to wypiek, który zachwyca intensywnym aromatem i wilgotną, delikatną strukturą. Dzięki użyciu całych, gotowanych pomarańczy, ciasto zyskuje niepowtarzalny cytrusowy smak i naturalną słodycz. Pachnąca i pełna świeżości, idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i jako wyjątkowy deser na co dzień. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza każdy wysiłek. Najlepsza babka pomarańczowa to ta, która łączy aromat świeżych pomarańczy z delikatną i wilgotną konsystencją ciasta. To doskonały wybór dla miłośników cytrusowych wypieków!

Babka pomarańczowa przepis

Wydrukuj

Składniki

  1. 3 małe pomarańcze z cienką skórką
  2. 200 g cukru pudru
  3. 200 g masła
  4. 5 jajek
  5. 360 g mąki pszennej
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 cukier waniliowy
  8. 2 łyżeczki olejku pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Pomarańcze, najlepiej ekologiczne, dokładnie umyć. Włożyć w całości do garnka i zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu 30 minut do miękkości. Uważać aby nie pękły i nie nabrały wody Wystudzić, usunąć pestki, zmiksować blenderem na gładką pulpę. Odmierzyć 300 gram pulpy.

  2. Jajka i cukier ubić na najwyższych obrotach miksera tak aby uzyskać gęstą puszystą masę piany. Następnie dodać pulpę pomarańczową i olejek pomarańczowy zmiksować. Wlać roztopione i ostudzone masło cienkim strumieniem i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

  3. Formę babki posmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar strzepać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 170°C przez 50 minut, do suchego patyczka.

  4. Po wystudzeniu ostrożnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Aromatyczna babka pomarańczowa

Zobacz inne przepisy

Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Wykwintna babka jogurtowa
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-26