Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami i lukrem

5.0
(1)
Czas przygotowania 2 h
Czas pieczenia 45 min
10
Wielkanocna babka drożdżowa

Święta Wielkanocne to doskonała okazja, aby przygotować tradycyjną babkę drożdżową wielkanocną, która zachwyca smakiem i aromatem. Ta puszysta i wilgotna babka drożdżowa to prawdziwy symbol świątecznego stołu, a jej przygotowanie wcale nie musi być trudne - skorzystaj z naszego przepisu na najłatwiejszą babkę drożdżową. W środku znajdziesz soczyste rodzynki i aromatyczną skórkę pomarańczową, które nadają ciastu wyjątkowego charakteru. Jeśli szukasz pysznej babki drożdżowej, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie lukrowej to doskonały wybór na każdą rodzinną uroczystość.

Babka drożdżowa przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki na ciasto

  1. 500 g mąki
  2. 50 g świeżych drożdży
  3. 6 żółtek
  4. 100 g masła
  5. 300 ml mleka
  6. 100 g cukru pudru
  7. 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  8. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  9. 50 g rodzynek
  10. szczypta soli

Składniki lukru

  1. 1 białko jajka
  2. 0,5 szkl cukru pudru

Dodatkowo

  1. Ulubiona posypka lub płatki migdałów

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta na babkę

  1. Z drożdży, jednej łyżki cukru, jednej łyżki mleka i jednej łyżki mąki przygotować zaczyn. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

  2. Mleko podgrzać w małym garnku (tak aby było ciepłe ale nie gorące), masło roztopić.

  3. Żółtka zmiksować z cukrem, połączyć z mąką, zaczynem, mlekiem, masłem i cukrem waniliowym. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę mąki, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Do gotowego ciasta dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. na około 1 godzinę.

  4. Formę do babki wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto (nie więcej niż do połowy wysokości) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Wierzch posmarować białkiem i piec w temperaturze 150°C z termoobiegiem przez około 45 minut.

Przygotowanie lukru

  1. Zmiksować białko jaja z cukrem pudrem na gładko. Polać babkę drożdżową lukrem i udekorować ulubioną posypką.

Wielkanocna babka drożdżowa

Zobacz inne przepisy

Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Wykwintna babka jogurtowa
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-28