Babka pistacjowa z polewą z białej czekolady

4.8
(8)
Czas przygotowania 30 min
Czas pieczenia 45 min
12
Orientalna babka pistacjowa

Babka pistacjowa z polewą czekoladową to ciasto o intensywnym smaku pistacji i aksamitnym wykończeniu z białej czekolady. Dodatek posypki z drobno siekanych pistacji nie tylko podkreśla smak, ale również nadaje elegancji i apetycznego wyglądu. To propozycja na wyjątkowe okazje, takie jak święta czy spotkania z bliskimi, a jednocześnie doskonały sposób, by wprowadzić do klasycznego deseru odrobinę nowoczesności i wyrafinowania. Aromatyczna, wilgotna i efektowna babka pistacjowa przekona każdego miłośnika orzechowych smaków!

Przepis na babkę pistacjową

Wydrukuj

Składniki

Składniki ciasta

  1. 200 g masła
  2. 150 g cukru pudru
  3. 4 jajka
  4. 100 g mąki pszennej
  5. 200 g zmielonych pistacji
  6. 100 g całych pistacji
  7. 100 śmietany 18%
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki polewy

  1. 100 g białej czekolady
  2. 2 łyżki masła

Przygotowanie

Przygotowanie babki pistacjowej

  1. Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Pistacje wyłuskać i zmielić 200 g w malakserze lub młynku do kawy.

  2. Do misy miksera włożyć masło i cukier, ucierać, aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodawać jajka po jednym, ucierając po każdym, aż składniki się połączą.

  3. Do misy wsypać zmielone pistacje. Następnie przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo, aby ciasto nie straciło lekkości.

  4. Formę o keksówki lub babki pojemności wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać powierzchnię.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu lekko przestudzić ciasto w formie, następnie wyjąć na paterę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie polewy

  1. Masło wstawić do mikrofalówki i roztopić. Do gorącego masła dodać jak najdrobniej pokrojona czekoladę. Odczekać minutę aby czekolada nabrała temperatury masła, następnie dobrze wymieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Polać ostudzoną babkę pistacjową i posypać posiekanymi pistacjami.

Orientalna babka pistacjowa

Zobacz inne przepisy

Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Wykwintna babka jogurtowa
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-28