Babka z czekoladą

Babka waniliowa z kawałkami mlecznej czekolady to deser dla małych, jak i dużych łasuchów. Jej delikatny waniliowy smak przełamany czekoladowymi akcentami sprawia, że trudno się jej oprzeć. Prosta w przygotowaniu, wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Babka z czekoladą pasuje do codziennej herbaty oraz na świąteczne okazje. Smak, który zawsze cieszy!
Przepis na babkę z czekoladą
Składniki na ciasto
- 4 jajka
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie babki z czekoladą
Masło roztopić w rondlu i ostudzić do temperatury pokojowej. Mikserem ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać w osobnej misce. Mieszankę dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać z pomocą rózgi, lub na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitego ciasta. Wlać masło i kontynuować mieszanie. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki i dodać do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Babkę piec w temp 170 C przez 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić w formie, a następnie wyjąć ostrożnie.
Udekorować cukrem pudrem.
