Przepis na faworki - Delikatne i kruche

5.0
(3)
Czas przygotowania 40 min
20
Przepis na Faworki

Przepis na faworki to ponadczasowy hit, który nigdy nie zawodzi smakiem. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na delikatne ciasto, ten przepis na miękkie i puszyste faworki jest idealny. Ich złocisty kolor, chrupkość i subtelna słodycz cukru pudru sprawiają, że trudno się im oprzeć. Chcesz wiedzieć, jak zrobić faworki? To łatwiejsze, niż myślisz! Wypróbuj tradycyjny przepis na faworki i poznaj wszystkie sekrety ich przygotowania.

Faworki przepis

Wydrukuj

Składniki

Ciasto na faworki

  1. 400 g mąki pszennej
  2. 5 żółtek
  3. 1 łyżka cukru pudru
  4. 6 łyżek gęstej śmietany 18%
  5. szczypta soli
  6. 1 łyżka spirytusu

Do smażenia

  1. 1 l oleju

Do dekoracji

  1. 0,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

  1. Przesiać mąkę na stolnicę, uformować kopczyk i zrobić w nim dołek. Wbić żółtka, dodać cukier puder, śmietanę, sól i spirytus. Dzięki dodatkowi spirytusu faworki podczas smażenia nie będą chłonąć tłuszczu.

  2. Zagarnąć mąkę do środka i zagnieć ciasto w jednolitą kulę, wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto musi być jednolite.

Wałkowanie i smażenie faworków

  1. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na cieniutkie placki. Rozwałkowane ciasto powinno być prawie przeźroczyste, im są cieńsze surowe faworki tym bardziej będą chrupiące po usmażeniu.

  2. Rozwałkowane ciasto pociąć na nieregularne paski ok. 3 cm szerokości, 10 cm długości. Zrobić nacięcie na środku i przewlec jeden koniec, nadając kształt faworka. Tak przygotować pozostałe ciasto. Przed rozpoczęciem smażenia wszystkie surowe faworki powinny być przygotowane, ponieważ smażenie zajmuje tylko chwilę.

  3. Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub rondlu do 180°C i smażyć faworki partiami, po około 30 sekund z każdej strony, aż będą złote. Wyjmować je łyżką cedzakową i odsączać na ręcznikach papierowych.

Śnieżna pierzynka

  1. Po ostygnięciu faworki posypać cukrem pudrem, najlepiej przy pomocy drobnego sitka.

Przepis na Faworki

Tradycja przygotowywania faworków

Faworki, zwane również chrustem, to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich słodyczy karnawałowych. Delikatne, chrupiące i posypane cukrem pudrem, są symbolem radości i beztroskiej zabawy. Ich historia sięga wielu wieków, a tradycja ich przygotowywania przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Skąd pochodzą faworki?

Faworki mają swoje korzenie w kuchni staropolskiej, choć podobne słodkości można znaleźć również w innych krajach Europy. Legenda głosi, że ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa "faveur", oznaczającego wstążkę, co idealnie oddaje ich kształt. Poczatkowo faworki były przygotowywane głównie przez cukierników, ale z czasem stały się nieodłącznym elementem domowych wypieków.

Jakie święta są okazją do pieczenia faworków?

Faworki są nieodzownym elementem karnawału, a szczególnie obchodów Tłustego Czwartku. To właśnie w tym dniu, obok pączków, faworki dominują na polskich stołach. Mają symbolizować dostatek i radość przed okresem Wielkiego Postu. W niektórych regionach Polski przygotowuje się je także na Sylwestra i ostatki.

Zobacz inne przepisy

Przepis na miękkie pierniczki
Ciasta i desery»Ciasteczka
1 h 30 min
40 pierniczków
Przepis na świąteczne pierniczki
Ciasta i desery»Ciasteczka
70 min
30
Przepis na cynamonki
Ciasta i desery»Ciasteczka
2 h 20 min
20
Przepis na oponki serowe
Ciasta i desery»Ciasteczka
35 min
10
Przepis na pierniczki
Ciasta i desery»Ciasteczka
70 min
40 pierniczków
Przepis na Rogaliki Rugelach
Ciasta i desery»Ciasteczka
30 min
20
Przepis na sałatkę jarzynową
Dania»Sałatki
1 h 30 min
6
Przepis na piernik świąteczny
Ciasta i desery»Ciasta
95 min
20
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki»Jajka
1 h
10
Przepis na paschę wielkanocną
Ciasta i desery»Desery
30 min
10
Przepis na miodownik
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 60 min
20
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-02-07