Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem to klasyczna, a zarazem uniwersalna przekąska. Kremowe żółtko, aromatyczne pieczarki podsmażone na maśle oraz świeży szczypiorek tworzą harmonijną kompozycję, która nadaje daniu wyrazisty smak i lekkość. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne, jajka faszerowane są świetnym wyborem na co dzień. Wyjątkowy farsz i subtelna nuta przypraw sprawiają, że trudno poprzestać na jednym. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść w miseczce widelcem.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić jak najdrobniej lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię, dodać masło i pieczarki, smażyć do momentu aż dobrze się uduszą i odparuje płyn, doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki ostudzić a następnie połączyć z rozgniecionym żółtkiem, szczypiorkiem i majonezem. Doprawić pieprzem i solą. Farszem wypełniać białka jajek, tworząc kopczyki. Udekorować szczypiorkiem.
