Piernik świąteczny z migdałami i orzechami

Piernik świąteczny z migdałami i orzechami włoskimi to wyjątkowe połączenie klasycznych korzennych nut z bogactwem chrupiących dodatków. Aromatyczne przyprawy, delikatne migdały i wyraziste orzechy włoskie sprawiają, że każdy kawałek jest pełen smaku i świątecznej magii. Idealny na wigilijny stół lub jako słodki upominek dla bliskich. Dowiedz się jak zrobić smaczny piernik na święta?
Piernik świąteczny przepis
Składniki
Składniki na piernik
- 125 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej (20g)
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka
Polewa czekoladowa
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g śmietany kremówki
Dekoracja
- migdały
- orzechy włoskie
Przygotowanie
Przygotowanie piernika
Roztopić w garnku na małym ogniu masło, cukier i mleko. Dodać, powidła śliwkowe, miód, przyprawę piernikową i kakao. Podgrzewać, ale nie gotować cały czas mieszając.
Masę lekko ostudzić i dodać sodę, oraz jajka. Wszystko energicznie wymieszać.
Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylać do przygotowanej podłużnej foremki typu keksówka i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy.
Przygotowanie polewy
W rondelku zagotować śmietankę, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić wtedy lekko zgęstnieje i lepiej będzie się polewać.
Udekorować migdałami i orzechami.
