Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane z łososiem i musztardą ziarnistą to elegancka i wykwintna przekąska, idealna na uroczyste okazje lub jako efektowny dodatek do świątecznego stołu. Delikatny smak jajek doskonale komponuje się z wędzonym łososiem i subtelnym smakiem musztardy ziarnistej, tworząc harmonijną całość. Udekorowane świeżym ogórkiem, faszerowane jajka zyskują nie tylko orzeźwiający akcent, ale również atrakcyjny wygląd. To prosty i niezwykle efektowny przepis.
Delikatny, rybny akcent dobrze dopełnia zupa z chrzanem. Zaserwuj najpierw żurek z białą kiełbasą, a potem jajka – kolejność ma znaczenie.
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Składniki
- 8 jajek
- 100 g łososia wędzonego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
- świeży ogórek
- szczypiorek do dekoracji
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Jajka włożyć do zimnej wody. Ugotować na twardo, zalać zimną wodą, potłuc skorupkę i obrać. Przeciąć ostrym nożem wzdłuż tak aby powstały dwie miseczki do farszu.
Żółtka wyjąć z białek i włożyć do miseczki, dokładnie zgnieść widelcem, dodać majonez i musztardę ziarnistą, pieprz, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Nadzienie wyłożyć we wgłębienia jajek. Jajka ułożyć na półmisku. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki i zwinąć formując małe różyczki. Wcisnąć w przygotowany mus, udekorować cząstkami plasterków ogórka i posiekanym szczypiorkiem. Wstawić na 30 min do lodówki aby smaki się połączyły.
