Jajka faszerowane łososiem

5.0
(1)
Czas przygotowania 30 min
8
Przepis na jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane z łososiem i musztardą ziarnistą to elegancka i wykwintna przekąska, idealna na uroczyste okazje lub jako efektowny dodatek do świątecznego stołu. Delikatny smak jajek doskonale komponuje się z wędzonym łososiem i subtelnym smakiem musztardy ziarnistej, tworząc harmonijną całość. Udekorowane świeżym ogórkiem, faszerowane jajka zyskują nie tylko orzeźwiający akcent, ale również atrakcyjny wygląd. To prosty i niezwykle efektowny przepis.

Delikatny, rybny akcent dobrze dopełnia zupa z chrzanem. Zaserwuj najpierw żurek z białą kiełbasą, a potem jajka – kolejność ma znaczenie.

Przepis na jajka faszerowane łososiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 8 jajek
  2. 100 g łososia wędzonego
  3. 3 łyżki majonezu
  4. 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
  5. świeży ogórek
  6. szczypiorek do dekoracji
  7. pieprz
  8. sól

Przygotowanie

  1. Jajka włożyć do zimnej wody. Ugotować na twardo, zalać zimną wodą, potłuc skorupkę i obrać. Przeciąć ostrym nożem wzdłuż tak aby powstały dwie miseczki do farszu.

  2. Żółtka wyjąć z białek i włożyć do miseczki, dokładnie zgnieść widelcem, dodać majonez i musztardę ziarnistą, pieprz, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

  3. Nadzienie wyłożyć we wgłębienia jajek. Jajka ułożyć na półmisku. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki i zwinąć formując małe różyczki. Wcisnąć w przygotowany mus, udekorować cząstkami plasterków ogórka i posiekanym szczypiorkiem. Wstawić na 30 min do lodówki aby smaki się połączyły.

Przepis na jajka faszerowane łososiem

Zobacz inne przepisy

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki»Jajka
1 h
10
Przepis na jajka faszerowane mimoza
Składniki»Jajka
30 min
10
Jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki»Jajka
30 min
10
Przepis na jajka faszerowane awokado
Składniki»Jajka
30 min
10
Jajka faszerowane szynką
Składniki»Jajka
30 min
5
Jajka faszerowane z boczkiem
Składniki»Jajka
30 min
10
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-10