Jajka faszerowane boczkiem i szczypiorkiem

Jajka faszerowane boczkiem to połączenie delikatnego jajka, kremowego farszu i chrupiącego boczku, który dodaje wyrazistego, dymnego smaku. Majonez i szczypiorek w tej kompozycji idealnie podkreślają smak boczku, tworząc przekąskę, która łączy klasykę z nutą wyrazistości. Te jajka to prawdziwa przyjemność dla podniebienia i świetny wybór na każdą okazję. To pyszna alternatywa dla tradycyjnych farszów do jajek, idealna na wszelkie spotkania czy rodzinne przyjęcia!
Przepis na jajka faszerowane boczkiem
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150 g boczku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, wkładając je do zimnej wody. Ugotowane obrać ze skorupek. Każde jajko przekroić wzdłuż na dwie równe połówki.
Żółtka wyjąć z białek i rozgnieść je widelcem na drobną masę, dodać majonez i posiekany szczypiorek. Masę dokładnie wymieszać i doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowaną masę żółtkową włożyć z powrotem do wgłębień w białkach, tworząc pierwszą warstwę farszu.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju aż stanie się chrupki. Wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygnie układać na warstwie żółtek ze szczypiorkiem.













