Jajka faszerowane boczkiem i szczypiorkiem

5.0
(2)
Czas przygotowania 30 min
10
Jajka faszerowane z boczkiem

Jajka faszerowane boczkiem to połączenie delikatnego jajka, kremowego farszu i chrupiącego boczku, który dodaje wyrazistego, dymnego smaku. Majonez i szczypiorek w tej kompozycji idealnie podkreślają smak boczku, tworząc przekąskę, która łączy klasykę z nutą wyrazistości. Te jajka to prawdziwa przyjemność dla podniebienia i świetny wybór na każdą okazję. To pyszna alternatywa dla tradycyjnych farszów do jajek, idealna na wszelkie spotkania czy rodzinne przyjęcia!

Przepis na jajka faszerowane boczkiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 10 jajek ugotowanych na twardo
  2. 2 łyżki majonezu
  3. 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  4. 150 g boczku
  5. sól
  6. pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wkładając je do zimnej wody. Ugotowane obrać ze skorupek. Każde jajko przekroić wzdłuż na dwie równe połówki.

  2. Żółtka wyjąć z białek i rozgnieść je widelcem na drobną masę, dodać majonez i posiekany szczypiorek. Masę dokładnie wymieszać i doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowaną masę żółtkową włożyć z powrotem do wgłębień w białkach, tworząc pierwszą warstwę farszu.

  3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju aż stanie się chrupki. Wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygnie układać na warstwie żółtek ze szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z boczkiem

Zobacz inne przepisy

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki»Jajka
1 h
10
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Składniki»Jajka
30 min
8
Przepis na jajka faszerowane mimoza
Składniki»Jajka
30 min
10
Jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki»Jajka
30 min
10
Przepis na jajka faszerowane awokado
Składniki»Jajka
30 min
10
Jajka faszerowane szynką
Składniki»Jajka
30 min
5
Jajka faszerowane w buraczkach
Składniki»Jajka
1 h
8
Śródziemnomorskie jajka faszerowane
Składniki»Jajka
30 min
6
Przepis na pasztet
Składniki»Jajka
3 h 30 min
40
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-16