Pasztet z wątróbki - Pate z wątróbki

5.0
(1)
Czas przygotowania 1 h
6
Przepis na pasztet z wątróbki

Pate z kurzych wątróbek z dodatkiem whisky i tymianku to wykwintny pasztet bez pieczenia, który zachwyca swoją kremową konsystencją i głębią smaku. Delikatne wątróbki połączone z aromatem whisky i świeżym tymiankiem tworzą kompozycję, doskonałą jako przystawka na eleganckie przyjęcie lub dodatek do chrupiącego pieczywa. Pasztet z wątróbki to prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny sposób na kulinarne wrażenie.

Przepis na pasztet z wątróbką

Wydrukuj

Składniki

Składniki pasztetu

  1. 500 g kurzych wątróbek
  2. 170 g masła
  3. 1 mała cebula cukrowa
  4. 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  5. 1 łyżeczka suszonego tymianku
  6. 1/4 szklanki whisky
  7. czarny pieprz
  8. sól

Dodatkowo

  1. 2 duże łyżki masła

Przygotowanie

  1. Na patelni lub w rondlu rozgrzać 20 g masła (około 2 łyżek) na umiarkowanym ogniu. Dodać drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz gałązki tymianku. Całość smażyć, regularnie mieszając, przez 35 minut, aż cebula stanie się szklista i miękka.

  2. Podsmażone składniki odsunąć na bok patelni, tworząc wolną przestrzeń. W to miejsce włożyć wątróbki i zwiększyć ogień. Obsmażać wątróbki przez około 3 minuty, aż z zewnątrz będą lekko zrumienione, ale w środku pozostaną delikatne. Następnie wymieszać wątróbki z podsmażoną cebulą, czosnkiem i gruszką.

  3. Do patelni wlać whisky i zagotować na większym ogniu. Gotować przez około 1 minutę, aż alkohol częściowo odparuje, a smaki dobrze się połączą. Całość doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem według smaku, a następnie zdjąć z ognia.

  4. Podsmażone składniki przełożyć do pojemnika blendera, dodać pozostałą część masła i zmiksować na gładki mus. Powstałą masę przetrzeć przez drobne sito bezpośrednio do garnka, aby uzyskać aksamitną konsystencję i usunąć ewentualne grudki.

  5. Mus przełożyć do małych słoiczków, zostawiając około 0,5 cm wolnej przestrzeni od góry na warstwę masła. Wstawić do lodówki i schładzać przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc, aby pate stężało.

  6. Przed podaniem roztopić trochę masła, wymieszać je z listkami tymianku i polać nim wierzch pate. Podawać po 15 minutach, gdy masło lekko stężeje. Gotowy pate można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić, aby dłużej zachować świeżość.

Przepis na pasztet z wątróbki

Zobacz inne przepisy

Przepis na pasztet
Dania»Przepisy na pasztety
3 h 30 min
40
Przepis na pasztet wielkanocny
Dania»Przepisy na pasztety
4 h 30 min
40
Przepis na pasztet z królika
Dania»Przepisy na pasztety
4 h
16
Przepis na pasztet z cukinii
Dania»Przepisy na pasztety
2 h 15 min
10
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Składniki»Jajka
30 min
8
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Przepis na śledzie w śmietanie
Składniki»Ryby
20 min
6
Jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki»Jajka
30 min
10
Przepis na pierniczki
Ciasta i desery»Ciasteczka
70 min
40 pierniczków
Przepis na sernik z rosą
Ciasta i desery»Serniki
2 h 10 min
24
Przepis. Sałatka gyros
Dania»Sałatki
40 min
6
Przepis na szarlotkę
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 75 min
20
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-13