Pasztet drobiowo wieprzowy

4.6
(4)
Czas przygotowania 2 h
Czas pieczenia 1 h 30 min
40
Przepis na pasztet

Pasztet drobiowo wieprzowy to doskonała propozycja na każdą okazję. Nasz pasztet domowy z kurczaka, karkówki, boczku i wątróbki drobiowej wyróżnia się wyjątkowym smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pasztet pieczony idealnie doprawiony i o kremowej konsystencji, stanowi doskonały dodatek do pieczywa lub samodzielną przekąskę na świątecznym stole czy podczas codziennych posiłków. To sprawdzony przepis na pasztet domowy, który jest łatwy do wykonania, może być przechowywany w lodówce lub zamrożony na później. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pasztet, ten przepis będzie właściwym wyborem!

Pasztet przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki na pasztet

  1. 1 kg karkówki
  2. 1,5 kg udek z kurczaka
  3. 1/2 kg surowego boczku
  4. 300 g wątróbki drobiowej
  5. 1 średnia cebula
  6. 2 listki laurowe
  7. 4 szt. ziela angielskiego
  8. 5 jajek
  9. 1 łyżeczka soli

Doprawienie pasztetu

  1. 2,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
  2. 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  3. 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Karkówkę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i równomiernie ułożyć na dnie dużego, szerokiego garnka, udka z kurczaka ułożyć na mięsie. Do garnka wlać wodę, tak aby przykryła składniki, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

  2. Gdy składniki zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Dusić przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Całość odstawić do ostygnięcia.

  3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni z wątróbką na odrobinie oleju. Następnie wyjąć i odstawić do przestygnięcia.

  4. Z ugotowanego mięsa kurczaka usunąć kości i chrząstki. Bułkę tartą wsypać do miseczki i dodać wywar z duszonego mięsa około 2 szklanek, dodawać powoli aż bułka napęcznieje.

  5. Mięso, bułkę, cebulę oraz sparzoną wątróbkę przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem, aby masa była gładka i jednolita.

  6. Do zmielonej masy dodać jajka, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki równomiernie się połączyły.

  7. Przygotować dwie podłużne formy o długości około 30 cm. Formy wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanych form przełożyć masę mięsną, starannie dociskając ją łyżką lub ręką, aby usunąć pęcherzyki powietrza i nadać pasztetowi zwartą strukturę.

  8. Formy z pasztetem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 1,5 godziny, aż wierzch pasztetu lekko się zrumieni. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pasztet można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić, aby cieszyć się nim w późniejszym czasie. Doskonały jako dodatek do pieczywa lub elegancka przekąska na specjalne okazje.

Przepis na pasztet

Zobacz inne przepisy

Przepis na pasztet wielkanocny
Dania»Przepisy na pasztety
4 h 30 min
40
Przepis na pasztet z królika
Dania»Przepisy na pasztety
4 h
16
Przepis na pasztet z cukinii
Dania»Przepisy na pasztety
2 h 15 min
10
Przepis na pasztet z wątróbki
Dania»Przepisy na pasztety
1 h
6
Przepis na Brownie w wydaniu świątecznym
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
16
Sernik krakowski
Ciasta i desery»Serniki
1 h 55 min
20
Przepis na miękkie pierniczki
Ciasta i desery»Ciasteczka
1 h 30 min
40 pierniczków
Przepis na prosty piernik alpejski
Ciasta i desery»Ciasta
105 min
20
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Przepis na seromakowiec
Ciasta i desery»Serniki
120 min
24
Przepis na Tiramisu
Ciasta i desery»Ciasta
40 min
10
Sałatka z burakiem i pigwą
Dania»Sałatki
50 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-12