Sernik z rosą na herbatnikach. Puszysty, efektowny i prosty

4.5
(17)
Czas przygotowania 1 h
Czas pieczenia 1 h 10 min
24
Sernik z rosą na herbatnikach z drobnymi kropelkami

Sernik z rosą to jeden z tych deserów, które wyglądają, jakby wymagały mnóstwa pracy… a w rzeczywistości są banalnie proste. Delikatna, puszysta masa serowa, kruchy spód z herbatników i charakterystyczna pianka z kropelkami rosy na wierzchu – efekt robi wrażenie!

Sernik z rosą to deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Kremowa masa serowa na maślanym, kruchym spodzie, tworzy doskonałą harmonię tekstur. Całość wieńczy lekka, puszysta pianka bezowa, która po ostygnięciu zostaje ozdobiona charakterystycznymi, połyskującymi kropelkami rosy. Ten subtelny efekt nie tylko cieszy oko, ale także podkreśla wyjątkowy charakter ciasta, które podobnie jak klasyczne tiramisu urzeka delikatnością i doskonałym smakiem. 

Nasz sernik z rosą na herbatnikach wyróżnia się lekkim, kremowym wnętrzem i chrupiącym ciasteczkowym spodem. Poznaj przepis i przygotuj sernik z rosą który zawsze wychodzi!

Sernik z rosą przepis

Wydrukuj

Składniki na sernik

Składniki na ciasteczkowy spód

  1. 300 g ciastek maślanych (herbatników)
  2. 100 g masła

Składniki na masę sernikową

  1. 1 kg zmielonego twarogu
  2. 4 żółtka
  3. 2 jajka
  4. 3/4 szklanki cukru pudru
  5. 2 budynie waniliowe
  6. 1 opakowanie cukru waniliowego
  7. 100 g roztopionego masła
  8. 2 szkl mleka

Składniki na piankę bezową

  1. 3/4 szkl cukru
  2. 4 białka jaj

Przygotowanie

Jak zrobić spód ciasteczkowy z herbatników?

  1. Herbatniki dokładnie zmielić w malakserze, aż uzyskają konsystencję drobno zmielonej mączki. W międzyczasie masło roztopić, używając rondelka na małym ogniu lub podgrzewając je w kuchence mikrofalowej, aż całkowicie się rozpuści.

  2. Zmielone herbatniki połączyć z roztopionym masłem, mieszając dokładnie, aby masa stała się wilgotna i jednolita. Tak przygotowaną mieszankę wsypać do okrągłej formy do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzić. Ugnieść ją dokładnie za pomocą łyżki lub dna małej szklanki, formując stabilne dno oraz lekko podniesione boki ciasta.

  3. Gotowy spód wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodził i stężał, co zapewni mu odpowiednią strukturę.

Przygotowanie masy sernikowej

  1. Do miski wbić 2 całe jajka i dodać 4 żółtka (pozostałe białka odłożyć na później do przygotowania bezy). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż powstanie puszysty, jasny krem. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo, po kilka łyżek, dodawać twaróg, cały czas miksując, aby masa była jednolita i gładka.

  2. W osobnej misce wymieszać dokładnie mleko z proszkiem budyniowym, aż powstanie gładka mieszanka bez grudek. Następnie, cały czas miksując na małych obrotach, stopniowo wlewać przygotowaną mieszankę mleczno-budyniową do masy serowej. Na końcu cienkim strumieniem dodać roztopione i lekko ostudzone masło, kontynuując miksowanie na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Masa serowa powinna być rzadka, co jest naturalne.

  3. Przygotowaną masę serową ostrożnie wylać na wcześniej podpieczony spód (10 min), równomiernie ją rozprowadzając. Formę wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 50 minut, aż masa się zetnie i lekko urośnie. Po tym czasie obniżyć temperaturę piekarnika do 140 stopni C, aby zakończyć proces pieczenia.

Pianka bezowa

  1. Piankę bezową przygotować pod koniec pieczenia sernika. Białka ubić z cukrem na sztywną, gęstą pianę (10 minut). Wyłożyć ją na gorący sernik, wyrównać powierzchnię. Piec w 150°C przez 12 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu pojawią się kropelki rosy.

Sernik z rosą na herbatnikach z drobnymi kropelkami

Sernik z rosą to deser, który łączy w sobie wyjątkowy smak i efektowny wygląd. Delikatna pianka z kroplami złocistej rosy oraz kremowa masa serowa na herbatnikowym spodzie to połączenie, które zawsze robi wrażenie. Nasz przepis na szybki sernik z rosą pozwoli Ci przygotować ciasto bez trudu, nawet gdy czas goni.

Polecane serniki

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-14