Pasztet wielkanocny z suszonymi śliwkami

Pasztet wielkanocny wołowo-wieprzowy z suszonymi śliwkami i plastrami słoniny to danie, które doskonale łączy tradycyjne smaki z nutą słodyczy. Bogaty aromat wołowiny i wieprzowiny w połączeniu z delikatną słodyczą suszonych śliwek oraz soczystą warstwą słoniny tworzy kompozycję, idealną na świąteczne stoły lub eleganckie przyjęcia. Ten pasztet wielkanocny nie tylko zachwyca smakiem, ale również efektownym wyglądem, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako smaczny dodatek do pieczywa lub przystawka na specjalne okazje. To tradycyjny przepis z nowoczesnym akcentem, który z pewnością podbije serca miłośników kulinarnych specjałów.
Przepis na pasztet wielkanocny
Składniki
Składniki pasztetu
- 1,5 kg wołowego antrykotu
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1/2 kg surowego boczku
- 2 średnie cebule
- 3 listki laurowe
- 5 szt. ziela angielskiego
- 3/4 szkl bułki tartej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 150 g surowej słoniny w plastrach
- 300 g suszonych śliwek
Przyprawy do pasztetu
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Przygotowanie pasztetu
Karkówkę i boczek pokroić na mniejsze kawałki włożyć do garnka i dodać, cebulę, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli i ziele angielskie. Wlać wodę, tak aby przykryła składniki, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dusić przez 3 godziny do miękkości. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia razem z wywarem.
Bułkę tartą wsypać do miski i dodać wywar około 2 szklanek, bułka ma napęcznieć i nabrać miękkiej konsystencji.
Mięso, bułkę, cebulę zmielić trzykrotnie na maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonej masy dodać jajka, doprawić świeżo pieprzem, solą i gałką muszkatołową według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli jest potrzeba dodać jeszcze trochę wywaru aby masa nie była za sucha.
Przygotować dwie formy typu keksówka o długości około 30 cm. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Każdą formę wypełnić do połowy masą pasztetową, ułożyć na całej długości suszone śliwki i dopełnić pozostałą masą. Starannie wyrównać powierzchnię i ułożyć surowe plastry słoniny.
Rozgrzać piekarnik góra- dół, pasztet piec 1,5 godz w 190°C i piec przez około 1,5 godziny, aż wierzch pasztetu lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pasztet można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
