Pasztet wielkanocny z suszonymi śliwkami

5.0
(2)
Czas przygotowania 3 h
Czas pieczenia 1 h 30 min
40
Przepis na pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny wołowo-wieprzowy z suszonymi śliwkami i plastrami słoniny to danie, które doskonale łączy tradycyjne smaki z nutą słodyczy. Bogaty aromat wołowiny i wieprzowiny w połączeniu z delikatną słodyczą suszonych śliwek oraz soczystą warstwą słoniny tworzy kompozycję, idealną na świąteczne stoły lub eleganckie przyjęcia. Ten pasztet wielkanocny nie tylko zachwyca smakiem, ale również efektownym wyglądem, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako smaczny dodatek do pieczywa lub przystawka na specjalne okazje. To tradycyjny przepis z nowoczesnym akcentem, który z pewnością podbije serca miłośników kulinarnych specjałów.

Przepis na pasztet wielkanocny

Wydrukuj

Składniki

Składniki pasztetu

  1. 1,5 kg wołowego antrykotu
  2. 1 kg karkówki wieprzowej
  3. 1/2 kg surowego boczku
  4. 2 średnie cebule
  5. 3 listki laurowe
  6. 5 szt. ziela angielskiego
  7. 3/4 szkl bułki tartej
  8. 5 jajek
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 150 g surowej słoniny w plastrach
  11. 300 g suszonych śliwek

Przyprawy do pasztetu

  1. 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  2. 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  3. 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Przygotowanie pasztetu

  1. Karkówkę i boczek pokroić na mniejsze kawałki włożyć do garnka i dodać, cebulę, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli i ziele angielskie. Wlać wodę, tak aby przykryła składniki, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dusić przez 3 godziny do miękkości. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia razem z wywarem.

  2. Bułkę tartą wsypać do miski i dodać wywar około 2 szklanek, bułka ma napęcznieć i nabrać miękkiej konsystencji.

  3. Mięso, bułkę, cebulę zmielić trzykrotnie na maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonej masy dodać jajka, doprawić świeżo pieprzem, solą i gałką muszkatołową według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli jest potrzeba dodać jeszcze trochę wywaru aby masa nie była za sucha.

  4. Przygotować dwie formy typu keksówka o długości około 30 cm. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Każdą formę wypełnić do połowy masą pasztetową, ułożyć na całej długości suszone śliwki i dopełnić pozostałą masą. Starannie wyrównać powierzchnię i ułożyć surowe plastry słoniny.

  5. Rozgrzać piekarnik góra- dół, pasztet piec 1,5 godz w 190°C i piec przez około 1,5 godziny, aż wierzch pasztetu lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pasztet można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.

Przepis na pasztet wielkanocny

Zobacz inne przepisy

Przepis na pasztet
Dania»Przepisy na pasztety
3 h 30 min
40
Przepis na pasztet z królika
Dania»Przepisy na pasztety
4 h
16
Przepis na pasztet z cukinii
Dania»Przepisy na pasztety
2 h 15 min
10
Przepis na pasztet z wątróbki
Dania»Przepisy na pasztety
1 h
6
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Przepis na babeczki czekoladowe
Ciasta i desery»Babeczki i Muffiny
85 min
12
Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Przepis na naleśniki czekoladowe z serkiem
Przepisy»Naleśniki
35 min
10
Żurek z kiełbasą i jajkiem
Dania»Zupy
1 h 40 min
10
Przepis na śledzie po kaszubsku
Składniki»Ryby
40 min
6
Orientalna babka pistacjowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
Przepis na placki ziemniaczane
Przepisy»Przekąski
30 min
6
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-13