Panforte Margherita - Pyszny włoski deser

5.0
(1)
Czas przygotowania 20 min
Czas pieczenia 35 min
24
Panforte

Panforte Margherita to tradycyjny włoski deser o korzeniach sięgających średniowiecza. Początkowo to włoskie ciasto przygotowywano wyłącznie na Boże Narodzenie, dziś jest popularnym przysmakiem dostępnym przez cały rok, szczególnie w Toskanii. Bogate w bakalie, miód i aromatyczne przyprawy korzenne, jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale także doskonałe jako świąteczny deser lub słodki dodatek do kawy.

Przepis na Panforte Margherita

Wydrukuj

Składniki

Składniki na panforte ciasto

  1. 150 g cukru pudru
  2. 150 g miodu
  3. 150 g mąki
  4. 300 g całych migdałów
  5. 50 ml likieru amaretto
  6. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  7. 1/3 łyżeczki kardamonu
  8. 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  9. 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  10. 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  11. 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki dekoracji

  1. 0,5 szkl cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

  1. W dużej misce wymieszać mąkę, mielone goździki, gałkę muszkatołową, mielony imbir, mielony kardamon. Dodać migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dokładnie wymieszać, aby składniki się równomiernie rozprowadziły.

  2. W rondlu na małym ogniu podgrzewać miód i cukier i likier amaretto. Mieszać do połączenia się składników. Zagotować syrop aż zacznie bąbelkować i pienić się.

  3. Gorący syrop miodowy wlać do miski z suchymi składnikami. Szybko wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masa będzie gęsta i lepka.

  4. Dno tortownicy (średnica około 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i opruszyć mąką. Przełożyć masę do formy, równomiernie rozprowadzając ją i dociskając, aby była gładka. Do wygładzenia góry ciasta użyć metalowej łyżki maczanej co chwila w zimnej wodzie.

  5. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Piec ciasto przez 35 minut. Panforte Margherita po upieczeniu powinno być zwarte, ale nie twarde.

Dekoracja ciasta

  1. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić w formie. Następnie wyjąć i obficie oprószyć cukrem pudrem górę i boki ciasta.

Panforte

Zobacz inne przepisy

Przepis na prosty piernik alpejski
Ciasta i desery»Ciasta
105 min
20
Przepis na Tiramisu
Ciasta i desery»Ciasta
40 min
10
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Orientalna babka pistacjowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
Przepis na mocno czekoladowe brownie
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
16
Przepis na tort makowy
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 75 min
12
Przepis na karpatkę z wiśniami
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
20
Przepis na makowiec japoński
Ciasta i desery»Ciasta
110 min
24
Przepis na szybki piernik z jabłkami
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
20
Przepis na piernik dojrzewający
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Przepis na brownie z orzechami laskowymi i karmelem
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2024-12-12