Panforte Margherita - Pyszny włoski deser

Panforte Margherita to tradycyjny włoski deser o korzeniach sięgających średniowiecza. Początkowo to włoskie ciasto przygotowywano wyłącznie na Boże Narodzenie, dziś jest popularnym przysmakiem dostępnym przez cały rok, szczególnie w Toskanii. Bogate w bakalie, miód i aromatyczne przyprawy korzenne, jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale także doskonałe jako świąteczny deser lub słodki dodatek do kawy.
Przepis na Panforte Margherita
Składniki
Składniki na panforte ciasto
- 150 g cukru pudru
- 150 g miodu
- 150 g mąki
- 300 g całych migdałów
- 50 ml likieru amaretto
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki dekoracji
- 0,5 szkl cukru pudru
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
W dużej misce wymieszać mąkę, mielone goździki, gałkę muszkatołową, mielony imbir, mielony kardamon. Dodać migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dokładnie wymieszać, aby składniki się równomiernie rozprowadziły.
W rondlu na małym ogniu podgrzewać miód i cukier i likier amaretto. Mieszać do połączenia się składników. Zagotować syrop aż zacznie bąbelkować i pienić się.
Gorący syrop miodowy wlać do miski z suchymi składnikami. Szybko wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masa będzie gęsta i lepka.
Dno tortownicy (średnica około 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i opruszyć mąką. Przełożyć masę do formy, równomiernie rozprowadzając ją i dociskając, aby była gładka. Do wygładzenia góry ciasta użyć metalowej łyżki maczanej co chwila w zimnej wodzie.
Piekarnik rozgrzać do 150°C. Piec ciasto przez 35 minut. Panforte Margherita po upieczeniu powinno być zwarte, ale nie twarde.
Dekoracja ciasta
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić w formie. Następnie wyjąć i obficie oprószyć cukrem pudrem górę i boki ciasta.
