Brownie z orzechami laskowymi i karmelem

Brownie z orzechami laskowymi i karmelem to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto wzbogacone o chrupiące orzechy i słodki karmel tworzy idealne połączenie smaków i tekstur. To deser, który zachwyci wszystkich - idealny na specjalne okazje lub jako rozpieszczająca przekąska na co dzień. Orzechowe wypieki smakują też w wersji klasycznej. Koniecznie wypróbuj czekoladowe brownie. A jeśli lubisz słodkości pełne czekolady, obok brownie z orzechami i karmelem obowiązkowo poznaj przepis na Crumbl Cookies, czyli kultowe amerykańskie ciasteczka, które podbiły świat.
Przepis na Brownie z orzechami laskowymi i karmelem
Składniki
Składniki na brownie
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 150 g mąki
- 100 g grubo posiekanych orzechów laskowych
- 200 g całych orzechów laskowych
- mała szczypta soli
Składniki na sos karmelowy
- 250 g zwykłego cukru
- 80 g masła
- 0/5 szkl śmietany kremówki
Przygotowanie
Przygotowanie brownie
W rondelku roztopić masło razem z połamaną na kawałeczki gorzką czekoladą, uważając, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa stanie się jednolita i gładka. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
W osobnej misce zmiksować jajka (jaja powinny być w temperaturze pokojowej) z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Do ubitych jajek wlać przestudzoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą.
Przesiać mąkę i dodać szczyptę soli. Krótko wymieszać z masą czekoladową aż powstanie gładkie ciasto. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 160°C (góra-dół). Wyłożyć papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 24x24 cm
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki, równo je rozprowadzić. Wierzch ciasta posypać całymi orzechami laskowymi i lekko je docisnąć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, W środku ciasto powinno pozostać lekko wilgotne. Po upieczeniu ostudzić brownie w formie.
Przygotowanie sosu karmelowego
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na średnim ogniu. Nie mieszać cukru łyżką wystarczy delikatnie poruszać rondelkiem, aby cukier równomiernie się rozpuszczał.
Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Uważać, aby go nie przypalić, bo stanie się gorzki.
Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i ostrożnie dodać kawałki masła w temperaturze pokojowej. Mieszać energicznie, aż masło całkowicie połączy się z rozpuszczonym cukrem.
Delikatnie wlać ciepłą śmietankę (wcześniej lekko podgrzać, aby zmniejszyć różnicę temperatur). Masa może się pienić i parować, dlatego warto robić to powoli. Mieszać sos, aż będzie gładki i jednolity. Gotowy sos podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez 2- 3 minuty, aby zgęstniał.
Gotowym sosem polać ostudzone ciasto.
