Brownie z orzechami laskowymi i karmelem

5.0
(5)
Czas przygotowania 30 min
Czas pieczenia 30 min
16
Przepis na brownie z orzechami laskowymi i karmelem

Brownie z orzechami laskowymi i karmelem to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto wzbogacone o chrupiące orzechy i słodki karmel tworzy idealne połączenie smaków i tekstur. To deser, który zachwyci wszystkich - idealny na specjalne okazje lub jako rozpieszczająca przekąska na co dzień. Orzechowe wypieki smakują też w wersji klasycznej. Koniecznie wypróbuj czekoladowe brownie. A jeśli lubisz słodkości pełne czekolady, obok brownie z orzechami i karmelem obowiązkowo poznaj przepis na Crumbl Cookies, czyli kultowe amerykańskie ciasteczka, które podbiły świat. 

Przepis na Brownie z orzechami laskowymi i karmelem

Wydrukuj

Składniki

Składniki na brownie

  1. 200 g czekolady gorzkiej
  2. 200 g masła
  3. 250 g cukru pudru
  4. 3 duże jajka
  5. 150 g mąki
  6. 100 g grubo posiekanych orzechów laskowych
  7. 200 g całych orzechów laskowych
  8. mała szczypta soli

Składniki na sos karmelowy

  1. 250 g zwykłego cukru
  2. 80 g masła
  3. 0/5 szkl śmietany kremówki

Przygotowanie

Przygotowanie brownie

  1. W rondelku roztopić masło razem z połamaną na kawałeczki gorzką czekoladą, uważając, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa stanie się jednolita i gładka. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

  2. W osobnej misce zmiksować jajka (jaja powinny być w temperaturze pokojowej) z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Do ubitych jajek wlać przestudzoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą.

  3. Przesiać mąkę i dodać szczyptę soli. Krótko wymieszać z masą czekoladową aż powstanie gładkie ciasto. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać.

  4. Piekarnik nagrzać do 160°C (góra-dół). Wyłożyć papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 24x24 cm

  5. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki, równo je rozprowadzić. Wierzch ciasta posypać całymi orzechami laskowymi i lekko je docisnąć.

  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, W środku ciasto powinno pozostać lekko wilgotne. Po upieczeniu ostudzić brownie w formie.

Przygotowanie sosu karmelowego

  1. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na średnim ogniu. Nie mieszać cukru łyżką wystarczy delikatnie poruszać rondelkiem, aby cukier równomiernie się rozpuszczał.

  2. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Uważać, aby go nie przypalić, bo stanie się gorzki.

  3. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i ostrożnie dodać kawałki masła w temperaturze pokojowej. Mieszać energicznie, aż masło całkowicie połączy się z rozpuszczonym cukrem.

  4. Delikatnie wlać ciepłą śmietankę (wcześniej lekko podgrzać, aby zmniejszyć różnicę temperatur). Masa może się pienić i parować, dlatego warto robić to powoli. Mieszać sos, aż będzie gładki i jednolity. Gotowy sos podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez 2- 3 minuty, aby zgęstniał.

  5. Gotowym sosem polać ostudzone ciasto.

Przepis na brownie z orzechami laskowymi i karmelem
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-08-24