Proste ciasto z truskawkami i domowym budyniem

5.0
(2)
Czas przygotowania 1 h 30 min
12
Ciasto z truskawkami i budyniem

Proste ciasto z truskawkami i domowym budyniem – kruche, kremowe i pełne smaku. To klasyczne ciasto łączy maślany, kruchy spód z aksamitnym, waniliowym budyniem i świeżymi truskawkami, które nadają mu sezonowej świeżości. Idealne na ciepłe dni, do popołudniowej herbaty lub jako domowy deser na rodzinne spotkania. Dzięki prostym składnikom i sprawdzonemu sposobowi przygotowania, z tym wypiekiem poradzi sobie każdy – nawet początkujący.

Przepis na ciasto z truskawkami

Wydrukuj

Składniki

Na kruche ciasto

  1. 250 g mąki pszennej tortowej
  2. 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  3. 2 żółtka jaj
  4. 2 łyżki cukru pudru

Na domowy budyń

  1. 500 ml mleka
  2. 3 żółtka jaj
  3. 3 łyżki cukru
  4. 2 łyżki mąki kukurydzianej
  5. 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo

  1. 500 g świeżych truskawek

Przygotowanie

Przygotowanie kruchego ciasta

  1. Na blat lub do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier zwykły, cukier z wanilią oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Całość posiekać nożem lub rozetrzeć palcami, aż powstanie struktura przypominająca grubą kruszonkę.

  2. Do tak przygotowanej mieszanki dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, tylko do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut

  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do formy do tarty lub tortownicy (średnica ok. 26 cm), dobrze dociskając brzegi. Dno ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piec przez około 25 minut, aż będzie lekko złociste. Następnie wystudzić.

Przygotowanie domowego budyniu

  1. W garnku zagotować 400 ml mleka razem z wanilią (ekstraktem lub ziarenkami z laski). W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać pozostałe 100 ml mleka z żółtkami, cukrem i mąką kukurydzianą, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  2. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zdjąć z ognia i cienkim strumieniem, cały czas mieszając, wlać masę jajeczno-mączną. Całość ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką), aż budyń zgęstnieje i stanie się kremowy. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, odstawić do lekkiego przestudzenia nie musi być całkowicie zimny, ale nie może być gorący.

  3. Na upieczony i wystudzony spód wylać ciepły, ale już nie wrzący budyń, delikatnie rozprowadzając go po całej powierzchni. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki mogą być połówki lub ćwiartki, lekko dociskając je do kremu. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować listkami mięty. Doskonale smakuje lekko schłodzone kruche ciasto pozostaje delikatne, a domowy budyń i owoce tworzą harmonijne, lekkie połączenie.

Ciasto z truskawkami i budyniem

Zobacz inne przepisy

Przepis na ciasto marchewkowe
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Przepis na piernik świąteczny
Ciasta i desery»Ciasta
95 min
20
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
Przepis na makowiec na kruchym spodzie
Ciasta i desery»Ciasta
120 min
24
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Przepis na blok czekoladowy z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Przepis na karpatkę z wiśniami
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
20
Przepis na szybki piernik z jabłkami
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
20
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-25