Proste ciasto z truskawkami i domowym budyniem

Proste ciasto z truskawkami i domowym budyniem – kruche, kremowe i pełne smaku. To klasyczne ciasto łączy maślany, kruchy spód z aksamitnym, waniliowym budyniem i świeżymi truskawkami, które nadają mu sezonowej świeżości. Idealne na ciepłe dni, do popołudniowej herbaty lub jako domowy deser na rodzinne spotkania. Dzięki prostym składnikom i sprawdzonemu sposobowi przygotowania, z tym wypiekiem poradzi sobie każdy – nawet początkujący.
Przepis na ciasto z truskawkami
Składniki
Na kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
Na domowy budyń
- 500 ml mleka
- 3 żółtka jaj
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo
- 500 g świeżych truskawek
Przygotowanie
Przygotowanie kruchego ciasta
Na blat lub do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier zwykły, cukier z wanilią oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Całość posiekać nożem lub rozetrzeć palcami, aż powstanie struktura przypominająca grubą kruszonkę.
Do tak przygotowanej mieszanki dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, tylko do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do formy do tarty lub tortownicy (średnica ok. 26 cm), dobrze dociskając brzegi. Dno ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piec przez około 25 minut, aż będzie lekko złociste. Następnie wystudzić.
Przygotowanie domowego budyniu
W garnku zagotować 400 ml mleka razem z wanilią (ekstraktem lub ziarenkami z laski). W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać pozostałe 100 ml mleka z żółtkami, cukrem i mąką kukurydzianą, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zdjąć z ognia i cienkim strumieniem, cały czas mieszając, wlać masę jajeczno-mączną. Całość ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką), aż budyń zgęstnieje i stanie się kremowy. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, odstawić do lekkiego przestudzenia nie musi być całkowicie zimny, ale nie może być gorący.
Na upieczony i wystudzony spód wylać ciepły, ale już nie wrzący budyń, delikatnie rozprowadzając go po całej powierzchni. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki mogą być połówki lub ćwiartki, lekko dociskając je do kremu. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować listkami mięty. Doskonale smakuje lekko schłodzone kruche ciasto pozostaje delikatne, a domowy budyń i owoce tworzą harmonijne, lekkie połączenie.
