Margarita truskawkowa - owocowy koktajl z tequilą

4.9
(5)
Czas przygotowania 5 min
1
Margarita truskawkowa, koktajl z tequilą i świeżymi truskawkami w kieliszku

Margarita truskawkowa to owocowa wariacja klasycznego koktajlu Margarita, uwielbiana szczególnie latem, gdy sezonowe truskawki są słodkie, soczyste i pełne aromatu. Ten drink to połączenie klasycznej tequili z orzeźwiającą cytryną, słodyczą syropu cukrowego i naturalnym smakiem świeżych truskawek, które nadają mu piękny kolor i wyjątkowy, owocowy charakter. 

Drink Margarita truskawkowa sprawdzi się jako koktajl na garden party, letnie przyjęcia, imprezy urodzinowe oraz kobiece wieczory w stylu latino. Podawana w schłodzonym kieliszku i dekoracją z plasterka limonki lub truskawki prezentuje się wyjątkowo efektownie i zawsze robi wrażenie.

Margarita truskawkowa przepis

Wydrukuj

Składniki

  1. 40 ml tequili (najlepiej srebrnej, typu blanco)
  2. 20 ml likieru pomarańczowego (np. Triple Sec lub Cointreau)
  3. 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  4. 20 ml syropu cukrowego
  5. 4 świeże truskawki (umyte i bez szypułek)
  6. lód w kostkach (do schłodzenia drinka)
  7. plasterek limonki lub truskawka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Na początku należy przygotować kieliszek do podania drinka. Najlepiej wykorzystać klasyczny kieliszek do Margarity o szerokiej czaszy, który pozwoli zaprezentować piękny kolor koktajlu. Kieliszek wstawić na kilka minut do zamrażarki lub wypełnić kostkami lodu, aby mocno się schłodził i dłużej utrzymywał niską temperaturę drinka.

  2. Do blendera kielichowego lub blendera ręcznego z wysokim pojemnikiem włożyć 4 świeże truskawki pozbawione szypułek. Dodać 40 ml tequili, która stanowi bazę drinka i nadaje mu wyrazisty, meksykański charakter. Następnie wlać 20 ml likieru pomarańczowego, który wprowadzi słodko-cytrusową nutę. Kolejno dodać 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, aby napój był odpowiednio orzeźwiający oraz 20 ml syropu cukrowego, który zbalansuje kwaśność cytryny i wzmocni smak truskawek.

  3. Do blendera dorzucić garść kostek lodu, aby drink był maksymalnie schłodzony i miał lekką, mrożoną konsystencję. Całość dobrze wymieszać z lodem aby się schłodziło.

  4. Gotowy koktajl przelać przez sitko barmańskie do schłodzonego wcześniej kieliszka, aby oddzielić kostki lodu.

  5. Na koniec koktajl udekorować plasterkiem limonki lub świeżą truskawką, zawieszając dekorację na brzegu kieliszka. Drink można podać także z metalową lub szklaną słomką, aby ułatwić degustację.

Margarita truskawkowa, koktajl z tequilą i świeżymi truskawkami w kieliszku

Z czym podawać Margaritę truskawkową?

Margarita truskawkowa najlepiej smakuje jako aperitif przed kolacją, szczególnie w towarzystwie dań kuchni meksykańskiej  tacos, quesadillas z kurczakiem, nachos z guacamole czy burrito. Doskonale komponuje się z lekkimi przystawkami, sałatkami owocowymi i owocami morza, takimi jak krewetki z czosnkiem i oliwą. Świetnie sprawdza się na przyjęciach w ogrodzie, piknikach i spotkaniach z przyjaciółkami, wnosząc do nich wakacyjny, letni klimat. Truskawkowa Margarita powinna być podawana mocno schłodzona, wypijana małymi łykami, aby docenić pełnię jej owocowego i orzeźwiającego smaku.

Wskazówki barmańskie

  • Użyj dojrzałych, słodkich truskawek – najlepiej świeżych, ale mogą być też mrożone.
  • Do wersji mrożonej użyj blendera zamiast shakera i więcej lodu.
  • Jeśli chcesz mniej alkoholu, zmniejsz ilość tequili i dodaj więcej syropu.
  • Chcesz bardziej „kawiarniany” efekt? Zrób rant ze słodkiej soli lub cukru na kieliszku.
  • Zamiast klasycznego kieliszka do margarity możesz użyć szkła typu coupe lub nawet dużego kieliszka do wina.

Inne opcje, jeśli czegoś brakuje

  • Tequila – można zastąpić białym rumem (otrzymasz wariację na Daiquiri).
  • Likier pomarańczowy – np. Triple Sec, Cointreau, Grand Marnier lub nawet syrop pomarańczowy bezalkoholowy.
  • Syrop cukrowy – zamiennie: miód (rozpuszczony), syrop z agawy lub syrop klonowy.
  • Truskawki – w wersji sezonowej możesz użyć malin, borówek, mango lub arbuza.
  • Lód w kostkach – możesz użyć lodu kruszonego lub przygotować mrożoną wersję blendowaną.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-04