Blok czekoladowy z bakaliami - pyszny przepis

Blok czekoladowy z bakaliami to połączenie ciemnego kakao, pistacji, migdałów i suszonych wiśni. W każdym kawałku poczujesz wyrazisty smak czekolady, który doskonale współgra z lekko orzechową nutą pistacji i migdałów oraz subtelną słodyczą wiśni. Ten blok czekoladowy z bakaliami to świetny sposób na szybki deser. Z pomocą tego prostego przepisu przygotujesz go w kilka chwil, a efekt z pewnością będzie smakować każdemu!
Przepis na blok czekoladowy z bakaliami
Składniki
Składniki bloku czekoladowego z bakaliami
- 200 g masła
- 3/4 szkl cukru pudru
- 0,5 szkl wody
- 400 g mleka w proszku
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 200 g herbatników
- 100 g pistacji
- 100 g migdałów
- 100 g suszonych wiśni
Przygotowanie
Cukier puder, masło, kakao,i wodę umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w gładką masę. Zdjąć rondelek z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Gdy masa lekko przestygnie, dodać mleko w proszku oraz esencję waniliową, dokładnie wymieszać
Herbatniki połamać na małe kawałeczki. Pistacje, migdały i suszone wiśnie przygotować pistacje obrać. Wszystkie dodatki, w tym herbatniki, dodać do masy czekoladowej. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki równomiernie rozprowadziły się w masie.
Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę czekoladową przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć łyżką lub szpatułką, aby uzyskać zwarty, równy blok. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa całkowicie stężeje.
Po schłodzeniu blok wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Podawać jako deser lub przekąskę. Przechowywać w lodówce, aby zachował odpowiednią konsystencję i świeżość.
