Piernik dojrzewający - Przepis na święta

5.0
(1)
Czas przygotowania 50 min
Czas pieczenia 25 min
20
Przepis na piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający to prawdziwa esencja świątecznego smaku i tradycji. Przygotowany z naturalnych składników, zyskuje głęboki aromat i wyjątkową konsystencję dzięki procesowi leżakowania. Piernik długo dojrzewający wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt końcowy, pełen korzennych nut i domowego ciepła, wynagradza każdy dzień oczekiwania.

Piernik dojrzewający przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki na piernik dojrzewający

  1. 300 g mąki pszennej tortowej
  2. 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  3. szczypta soli
  4. 1 czubata łyżeczka sody
  5. 300 g miodu
  6. 100 g masła
  7. 40 g mleka
  8. 1 jajko
  9. 20 g mieszanki korzennej do piernika

Składniki na nadzienie

  1. 300 g konfitury śliwkowej

Składniki na polewę

  1. 200 g czekolady 64%
  2. 80 g masła
  3. 1 łyżka miodu

Przygotowanie piernika

Przygotowanie blatów piernikowych

  1. Masło rozpuścić w garnku, nie gotować. Kiedy masło lekko ostygnie dodać miód i dobrze wymieszać. Połączyć płynne składniki czyli mleko i jajko. Dodać do masy maślano- miodowej.

  2. Przygotować sypkie składniki. Mąkę, sól, przyprawę do piernika i sodę połączyć i wymieszać w misce. Następnie wszystko razem wymieszać na gładką masę. Powstanie gęste i zwarte ciasto.

  3. Powstałe ciasto piernikowe przełożyć do naczynia i przykryć ściereczką z naturalnej tkaniny. Ważne jest żeby mogła uchodzić przez nie wilgoć z ciasta.

  4. Ciasto piernikowe wstawić na około 7 dni do lodówki aby dojrzało i dobrze przeszło przyprawami korzennymi.

  5. Po tygodniu wyjąć ciasto z lodówki, lekko zagnieść aby uformować kule i podzielić na 3 kawałki. Piec w wąskich foremkach typu keksówka wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia około 25 min w rozgrzanym piekarniku 180C.

  6. Upieczone blaty piernika przełożyć konfiturą śliwkową. Owinąć ciasto papierem do pieczenia, włożyć do keksówki i obciążyć czymś ciężkim aby blaty piernikowe ładnie się skleiły i przeszły aromatem śliwek. Wstawić do lodówki najlepiej na cała dobę.

Przygotowanie polewy

  1. Do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, miód oraz pokrojone masło. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.

  2. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową. Udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis na piernik dojrzewający

Zobacz inne przepisy

Przepis na piernik świąteczny
Ciasta i desery»Ciasta
95 min
20
Przepis na piernik staropolski
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Przepis na prosty piernik alpejski
Ciasta i desery»Ciasta
105 min
20
Przepis na szybki piernik z jabłkami
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
20
Przepis na blok czekoladowy
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Przepis na szarlotkę
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 75 min
20
Przepis na sernik baskijski
Ciasta i desery»Ciasta
45 min
12
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na makowiec na kruchym spodzie
Ciasta i desery»Ciasta
120 min
24
Przepis na mocno czekoladowe brownie
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
16
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2024-11-26