Piernik dojrzewający - Przepis na święta

Piernik dojrzewający to prawdziwa esencja świątecznego smaku i tradycji. Przygotowany z naturalnych składników, zyskuje głęboki aromat i wyjątkową konsystencję dzięki procesowi leżakowania. Piernik długo dojrzewający wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt końcowy, pełen korzennych nut i domowego ciepła, wynagradza każdy dzień oczekiwania.
Piernik dojrzewający przepis
Składniki
Składniki na piernik dojrzewający
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka sody
- 300 g miodu
- 100 g masła
- 40 g mleka
- 1 jajko
- 20 g mieszanki korzennej do piernika
Składniki na nadzienie
- 300 g konfitury śliwkowej
Składniki na polewę
- 200 g czekolady 64%
- 80 g masła
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie piernika
Przygotowanie blatów piernikowych
Masło rozpuścić w garnku, nie gotować. Kiedy masło lekko ostygnie dodać miód i dobrze wymieszać. Połączyć płynne składniki czyli mleko i jajko. Dodać do masy maślano- miodowej.
Przygotować sypkie składniki. Mąkę, sól, przyprawę do piernika i sodę połączyć i wymieszać w misce. Następnie wszystko razem wymieszać na gładką masę. Powstanie gęste i zwarte ciasto.
Powstałe ciasto piernikowe przełożyć do naczynia i przykryć ściereczką z naturalnej tkaniny. Ważne jest żeby mogła uchodzić przez nie wilgoć z ciasta.
Ciasto piernikowe wstawić na około 7 dni do lodówki aby dojrzało i dobrze przeszło przyprawami korzennymi.
Po tygodniu wyjąć ciasto z lodówki, lekko zagnieść aby uformować kule i podzielić na 3 kawałki. Piec w wąskich foremkach typu keksówka wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia około 25 min w rozgrzanym piekarniku 180C.
Upieczone blaty piernika przełożyć konfiturą śliwkową. Owinąć ciasto papierem do pieczenia, włożyć do keksówki i obciążyć czymś ciężkim aby blaty piernikowe ładnie się skleiły i przeszły aromatem śliwek. Wstawić do lodówki najlepiej na cała dobę.
Przygotowanie polewy
Do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, miód oraz pokrojone masło. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową. Udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.
