Brownie z bakaliami i mrożonymi owocami

Brownie w bożonarodzeniowym wydaniu to idealne połączenie intensywnej czekoladowej bazy z dodatkiem aromatycznych bakalii i mrożonych owoców. Dzięki tym dodatkom, brownie nabiera wyjątkowego, orzeźwiającego charakteru, które doskonale równoważą jego intensywną, czekoladową słodycz. Ciasto jest wilgotne i pełne świątecznego smaku, idealnie sprawdzi się jako deser na wigilijny stół.
Przepis na Brownie z bakaliami i mrożonymi owocami
Składniki
Składniki na brownie
- 200 g masła
- 200 g czekolady lekko gorzkiej 65%
- 250 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżka aromatu rumowego
- 150 g mrożonych owoców
- 100 g mieszanki baklalii
- szczypta soli
Przygotowanie
Przygotowanie brownie
W rondelku na małym ogniu roztopić masło, uważając, aby się nie przypaliło. Dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać, aż masa stanie się jednolita i gładka. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce za pomocą trzepaczki lub miksera zmiksować jajka (jaja powinny być w temperaturze pokojowej) z cukrem, aż masa stanie się puszysta i lekko kremowa. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą.
Do czekoladowej masy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli. Krótko wymieszać, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzać do 160°C (góra-dół). Przygotować foremkę o wymiarach około 25x25 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza brzegi formy.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki, równomiernie je rozprowadzając. Na wierzchu posypać bakaliami i mrożonymi owocami. Delikatnie wciskając je w powierzchnię ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, aż ciasto delikatnie urośnie, a brzegi będą upieczone. W środku ciasto powinno pozostać lekko wilgotne.
Po upieczeniu ostudzić brownie w formie, a następnie pokroić na małe kawałki. Można delikatnie opruszyć cukrem pudrem.
