Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika, w sosie pomidorowym

5.0
(1)
Czas przygotowania 40 min
Czas pieczenia 60 min
6
Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki to danie, które wielu osobom kojarzy się z domową kuchnią i smakiem dzieciństwa. Tradycyjnie przygotowywane z mięsa mielonego i ryżu, owinięte w liście kapusty i duszone w sosie pomidorowym, mają wiele regionalnych i sezonowych odmian. W przepisie na gołąbki z młodej kapusty wykorzystuje się kapustę, która jest delikatniejsza, cieńsza i szybciej mięknie podczas obróbki cieplnej. Zamiast ryżu – ugotowana kasza jęczmienna o średnim ziarnie, która nadaje nadzieniu bardziej wyrazistą strukturę i lekko orzechowy smak. 

Gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z dodatkiem bulionu są nie tylko aromatyczne, ale też zachowują swój kształt, a ich smak staje się głęboki i złożony. To danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i do odgrzewania kolejnego dnia – zyskuje wtedy jeszcze więcej smaku. Gołąbki z piekarnika można serwować z ziemniakami, pieczywem lub po prostu jako samodzielne, sycące danie jednogarnkowe.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty pieczone w sosie pomidorowym

Wydrukuj

Składniki

Gołąbki

  1. 1 duża główka młodej kapusty
  2. 700 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub karkówki)
  3. 150 g kaszy jęczmiennej średniej (waga przed ugotowaniem)
  4. 1 mała cebula
  5. 1 jajko
  6. 1 płaska łyżeczka soli
  7. 1 płaska łyżeczka pieprzu

Sos pomidorowy

  1. 700 ml passaty pomidorowej
  2. 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. sól i pieprz do smaku
  5. 1 łyżka oliwy lub masła

Przygotowanie

  1. Z główki młodej kapusty usunąć zewnętrzne, uszkodzone liście. Ostrym nożem wyciąć głąb, a następnie delikatnie sparzyć kapustę najlepiej w dużym garnku z osoloną wodą. Wkładać kapustę do wrzątku na kilka minut, a następnie zdejmować kolejno zmiękczone liście. Powinno udać się uzyskać co najmniej 12 dużych, elastycznych liści. Grube nerwy u nasady liści delikatnie spłaszczyć nożem, by ułatwić zawijanie.

  2. Kaszę jęczmienną opłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.

  3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju lub masła smażyć na średnim ogniu, aż stanie się miękka i lekko złota. W dużej misce połączyć mięso mielone, ugotowaną kaszę, cebulę, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Całość dokładnie wymieszać ręką lub łyżką masa powinna być zwarta i dać się formować w owalne porcje.

  4. Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu (ok. 2-3 łyżki). Zawinąć najpierw boki liścia do środka, a następnie zwinąć gołąbka od dołu ku górze, jak krokiet. Jeśli liście są zbyt duże, można je nieco przyciąć. Gotowe gołąbki układać ciasno w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w dużej brytfannie.

  5. Passatę pomidorową wymieszać z bulionem, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką cukru. Całość można lekko podgrzać w rondelku i dodać łyżkę oliwy lub masła dla głębszego smaku. Gotowym sosem zalać gołąbki sos powinien sięgać co najmniej 3/4 ich wysokości.

  6. Naczynie z gołąbkami przykryć (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 min godziny. Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze 10 minut, by sos delikatnie się zagęścił, a wierzch gołąbków lekko przyrumienił.

Gołąbki z młodej kapusty

Z czym podawać gołąbki z młodej kapusty?

Pieczone gołąbki najlepiej smakują na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, puree z masłem, kaszą gryczaną lub pieczywem  szczególnie z ciemnym chlebem lub kromką razowca. W lżejszej wersji mogą być serwowane z miską zielonej sałaty, surówką z marchewki i jabłka lub buraczkami na ciepło.

Gołąbki świetnie komponują się także z kleksami kwaśnej śmietany, która łagodzi pomidorowy sos i podbija smak mięsa. Znakomicie nadają się również do odgrzania kolejnego dnia  wtedy jeszcze bardziej przechodzą smakiem sosu i kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem pieczone w sosie pomidorowym to danie pełne domowego ciepła i tradycji. Dzięki zastosowaniu młodej kapusty i pieczenia w piekarniku mają wyjątkowo delikatną strukturę i są lżejsze od klasycznych, duszonych wersji. To idealny przepis na rodzinny obiad, który nie tylko syci, ale też zostawia po sobie wrażenie prostego i komfortowego jedzenia.

Zobacz inne przepisy

Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Dania»Dania główne
25 min
4
Szparagi z grilla
Dania»Dania główne
10 min
4
Szaszłyki z piekarnika
Dania»Dania główne
60 min
5
Szparagi z boczkiem z piekarnika
Dania»Dania główne
30 min
4
Szparagi z piekarnika z pomidorkami
Dania»Dania główne
35 min
2
Tarta ze szparagami i serem
Dania»Dania główne
1 h 35 min
6
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-06-12