Makaron ryżowy z warzywami i sosem rybnym

Makaron ryżowy z warzywami i nutą sosu rybnego to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Prosty skład, krótki czas przygotowania i pełnia smaku – chrupiące warzywa, delikatny makaron i intensywny, wyrazisty aromat. To świetna propozycja zarówno na lunch, jak i na kolację – lekka, ale sycąca, z dodatkiem świeżej kolendry, która dodaje całości świeżości i egzotycznego charakteru.
Przepis na makaron ryżowy z warzywami
Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 200 g
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- świeża kolendra
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do zmięknięcia, a następnie odcedzić.
Warzywa (paprykę, marchewkę i cukinię) pokroić w cienkie paseczki (julienne). Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażać przez ok. 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
Dodać marchewkę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć wszystko przez kolejne 4-5 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą lekko chrupiące.
Dodać ugotowany makaron ryżowy oraz sos rybny. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze 1-2 minuty, aby smaki się połączyły.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu, udekorowane świeżą kolendrą i posypane sezamem.
