Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko kwaśnym to danie z kuchni azjatyckiej, która zachwyca kontrastem smaków i kolorów. Delikatne kawałki kurczaka w lekkiej panierce łączą się z chrupiącą papryką, soczystym ananasem i aromatycznym sosem na bazie ketchupu, imbiru i soku z cytrusów. To danie jest doskonałe na szybki, egzotyczny obiad, który nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt robi wrażenie. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem azjatyckim lub po prostu jako samodzielne danie. Słodko kwaśna przyjemność gotowa w mniej niż pół godziny.
Przepis na kurczak w sosie słodko kwaśnym
Składniki
- 400g filetu z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- ¼ świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki)
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- ¼ szklanki soku z cytryny lub limonki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć mąką ziemniaczaną i dokładnie obtoczyć.
Paprykę oczyścić i pokroić w paski, ananasa w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodać cebulę, czosnek i imbir, chwilę podsmażyć do uwolnienia aromatów.
Następnie dodać paprykę i ananasa, smażyć razem około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają jędrność.
W osobnej miseczce połączyć sok z cytryny, cukier trzcinowy, ketchup i pieprz, dokładnie wymieszać. Wlać sos na patelnię, całość dobrze wymieszać i gotować przez 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje i wszystko się połączy. Całość posypać sezamem, podawać z ryżem.
