Orientalny kurczak po seczuańsku jak z restauracji

Kurczak po seczuańsku to prawdziwa eksplozja smaku – słodki, pikantny, aromatyczny i idealnie chrupiący. To danie inspirowane kuchnią chińską, w którym kawałki kurczaka obtaczane są w delikatnej panierce, smażone na złoto i otulane gęstym, klejącym sosem na bazie ketchupu, sosu sojowego, chili i miodu. Podany z puszystym ryżem, posypany sezamem i świeżym szczypiorkiem, staje się pełnowartościowym posiłkiem, który wygląda i smakuje jak z dobrej restauracji. Idealny pomysł na orientalny obiad bez wychodzenia z domu – szybki, efektowny i absolutnie pyszny!
Kurczak po seczuańsku przepis
Składniki
- 700 g mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
- 2 jajka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- olej roślinny do smażenia
- sól
Składniki sosu
- 2 łyżki sosu chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżka octu ryżowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki ketchupu
Do podania
- 3 łyżki białego sezamu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g ryżu (np. jaśminowego lub basmati)
Przygotowanie
Mięso z udek kurczaka pokroić w kostkę.
W misce połączyć mąkę, paprykę i czosnek. Kawałki kurczaka obtaczać najpierw w skrobi ziemniaczanej, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w mieszance mąki z przyprawami.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać około 3 cm oleju do smażenia. Kurczaka smażyć partiami na złocisty kolor, przez około 4 minuty z każdej strony następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na czystej patelni rozgrzać olej sezamowy, dodać czosnek i smażyć chwilę do uwolnienia aromatu. Dodać kolejno: sos sojowy, ketchup, sos chili, ocet ryżowy i miód. Całość zagotować, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodać usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać, aby kawałki były równomiernie obtoczone. Podawać z ugotowanym ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem.
