Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami

Kurczak po toskańsku to kremowe, aromatyczne danie inspirowane słoneczną kuchnią włoską, w której królują proste, ale wyraziste składniki. Delikatne udka duszone są w sosie na bazie śmietany, ze świeżym szpinakiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami – to połączenie ziół i lekkiej słodyczy, które sprawia, że danie smakuje wyjątkowo. Kurczak po toskańsku dskonale komponuje się z makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem, które wchłonie każdy kęs aromatycznego sosu. Prosto, domowo i z odrobiną włoskiego uroku!
Przygotowując to danie, kup od razu więcej szpinaku, następnego dnia zrobisz szakszukę ze szpinakiem i fetą na śniadanie. Po aromatycznym kurczaku w sosie śmietanowo-pomidorowym podaj babeczki dyniowe – miękkie, z nutą cynamonu i wanilii. To deser, który nie przytłacza, a ładnie podkreśla śródziemnomorski obiad.
Kurczak po toskańsku przepis
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1 duża cebula
- 150 g świeżego szpinaku
- 10 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml śmietany 30%
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Udka z kurczaka umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć kurczaka z obu stron, aż się lekko zarumieni.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć razem kilka minut, aż cebula się zeszkli. Wlać szklankę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody w trakcie gotowania.
Po tym czasie dodać do kurczaka świeży szpinak oraz pokrojone suszone pomidory, wymieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut, aż szpinak zwiędnie.
Wlać śmietankę 30%, całość gotować przez chwilę aż smaki się połączą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Po sycącym toskańskim obiedzie z patelni sprawdzi się także lekki finał ze słodkim akcentem. Na deser poza babeczkami możesz podać mocno schłodzony porzeczkowiec lub babkę z czekoladą do filiżanki espresso.
Inne pomysły na kurczaka












