Jak zrobić szybki piernik z jabłkami?

Piernik z jabłkami to doskonałe ciasto na jesienne i zimowe wieczory - aromatyczne, pachnące przyprawami, a jednocześnie cudownie wilgotne dzięki dodatkowi soczystych jabłek. Ten wilgotny piernik z jabłkami łączy korzenne nuty z owocową świeżością, tworząc deser, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Co więcej, jest to szybki piernik z jabłkami, który przygotujesz w kilku prostych krokach, nie rezygnując ze smaku i wyjątkowego aromatu. To doskonała propozycja na świąteczny stół lub jako słodki akcent do popołudniowej kawy.
Przepis na piernik z jabłkami
Składniki na piernik
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka startych, odciśniętych jabłek
Przygotowanie piernika
Masło i jaja wyjąć z lodówki. Masło ma być miękkie, a jaja w temperaturze pokojowej.
Następnie utrzeć masło z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, opakowanie przyprawy do piernika i cukier wanilinowy.
Powoli dodawać mleko i miksować (mleko również powinno być w temperaturze pokojowej), tak aby ciasto nie było zbyt gęste.
Obrać 2-3 jabłka, zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć z soku. Dodać do ciasta starte jabłka, dokładnie wymieszać.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50-60 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone (powinien być suchy).
Gotowy piernik przestudzić, można posypać cukrem pudrem.
