Ciasto marchewkowe z orzechami i serkiem

Ciasto marchewkowe z orzechami to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa alternatywa dla słodkich wypieków. Aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, wzbogacone nutą cynamonu zachwyca naturalną słodyczą marchewki, która jest źródłem cennych witamin i minerałów. Dodatek orzechów włoskich nadaje mu przyjemnej chrupkości i dostarcza zdrowych tłuszczów, wspierających pracę serca. Delikatny krem serowy idealnie dopełnia całość, tworząc deser, który jest jednocześnie smaczny i wartościowy. Nie ma nic lepszego niż ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się jak smaczne może być ciasto pełne zdrowych składników!
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g marchewki
- 2 jajka
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl oleju
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem
- 100 g cukru pudru
- 100 g serka kanapkowego typu Twój Smak
- 50 g masła
Przygotowanie ciasta marchewkowego
Obrać marchewkę ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrego noża, następnie zetrzeć marchewkę na drobnej tarce. Dzięki drobnemu starciu marchewka uwolni więcej smaku i aromatu, a także lepiej połączy się z innymi składnikami.
W dużej misce umieścić mąkę, proszek, cukier i cynamon. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, aby równomiernie się połączyły, co pozwoli na lepsze połączenie z mokrymi składnikami w dalszych etapach przygotowywania ciasta.
W drugiej misce umieścić jogurt, wbić jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, co ułatwi ich równomierne połączenie z pozostałymi składnikami. Wlać olej roślinny, oraz dodać startą marchewkę. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie za pomocą rózgi, aż do momentu, gdy połączą się w jednolitą masę. Nie mieszać zbyt energicznie, aby nie wprowadzać zbędnego powietrza.
Do miski z suchymi składnikami dodać wcześniej przygotowaną mokrą mieszankę. Mieszać całość, wykonując ruchy od dołu do góry, co pozwoli zachować lekką konsystencję ciasta.
Orzechy włoskie umieścić na desce do krojenia i lekko posiekać. Następnie dodać do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszać, aby orzechy zostały równomiernie rozprowadzone w masie. Dzięki dodatku orzechów włoskich ciasto marchewkowe zyska przyjemną teksturę i charakterystyczny, wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z resztą składników.
Przygotowane ciasto przełożyć do małej formy o wymiarach 20 x 20 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, aby zapobiec przywieraniu i ułatwić wyjmowanie gotowego wypieku. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 45 minut, sprawdzić pod koniec pieczenia, czy ciasto jest gotowe. Wbić w środek ciasta patyczek jeśli po wyjęciu jest suchy, wypiek jest gotowy.
Do miski przełożyć serek, najlepiej w temperaturze pokojowej, aby łatwiej się łączył z innymi składnikami. Dodać miękkie masło i wsypać cukier puder, przesiewając go przez sitko, aby uniknąć grudek i nadać masie aksamitną konsystencję. Dobrze wszystko zmiksować. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Posmarować dobrze wystudzone ciasto. Górę ciasta udekorować startą skórką pomarańczową.

Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, przepis, który znajdziesz na naszej stronie sprawi, że Twój wypiek będzie udany. Dzięki prostym składnikom i łatwym krokom przygotowania, zawsze osiągniesz idealną konsystencję. Dodatek orzechów i przypraw takich jak cynamon sprawi, że nasze ciasto marchewkowe z kremem zyska wyjątkowy aromat, a marchewka nada mu naturalną słodycz. Nasz prosty przepis na ciasto marchewkowe to gwarancja dobrego smaku!