Stollen strucla bożonarodzeniowa

5.0
(2)
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 50 min
30
Przepis na Stollen strucle bożonarodzeniową

Stollen to tradycyjna bożonarodzeniowa strucla, która od wieków cieszy się popularnością w wielu krajach Europy. Jej charakterystyczny kształt, bogactwo bakalii i delikatna warstwa cukru pudru na wierzchu symbolizują świąteczny dostatek i radość. Ten aromatyczny, maślany wypiek z dodatkiem masy marcepanowej i suszonych owoców doskonale wpisuje się w klimat świąt. Stollen ciasto jest idealne na wigilijny stół, świetnie smakuje zarówno świeże, jak i po kilku dniach, kiedy smaki przegryzą się jeszcze bardziej.

Stollen przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki na ciasto

  1. 3 szkl mąki pszennej
  2. 150 g masła
  3. 1/3 szkl cukru pudru
  4. 350 g twarogu
  5. 1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
  6. 1 opakowanie cukru waniliowego
  7. 3 jajka
  8. 100 g żurawiny
  9. 100 g suszonych wiśni
  10. 100 g moreli
  11. 100 g migdałów
  12. 100 g orzechów laskowych
  13. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  14. 200 g masy marcepanowej

Składniki na śnieżną pierzynkę

  1. 100 g masła
  2. 1 szkl cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

  1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, ser, miękkie masło i jajka. Wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem planetarnym, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie ciężkie i kleiste- takie ma być.

  2. Wsypać bakalie, można posiekać lub dodać w całości. Dobrze wymieszać tak aby pokryły się ciastem

  3. Masę marcepanową pokroić na 4 podłużne kawałki i uformować wałeczki.

  4. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką z podanych składników wyjdzie jedna bardzo duża strucla lub dwie mniejsze. Dłońmi uformować płaskie ciasto o grubości 2 cm, na środku ułożyć przygotowane wałeczki z masy marcepanowej. Złożyć oba boki i uformować struclę. Nadać podłużny kształt, podczas pieczenia ciasto bardzo urośnie na boki.

  5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec 50-60 min w temperaturze 160 C grzanie góra dół. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.

Przygotowanie śnieżnej pierzynki

  1. Masło roztopić w rondelku. Przygotować cukier puder i małe sitko i pędzel kuchenny.

  2. Struclę posmarować przy pomocy pędzla masłem, następnie obficie posypać cukrem pudrem przy pomocy sitka. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą jest cukier puder.

Przepis na Stollen strucle bożonarodzeniową

Zobacz inne przepisy

Orientalna babka pistacjowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Przepis na karpatkę z wiśniami
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
20
Przepis na szybki piernik z jabłkami
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
20
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Przepis na blok czekoladowy z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Przepis na Tiramisu
Ciasta i desery»Ciasta
40 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2024-12-04