Stollen strucla bożonarodzeniowa

Stollen to tradycyjna bożonarodzeniowa strucla, która od wieków cieszy się popularnością w wielu krajach Europy. Jej charakterystyczny kształt, bogactwo bakalii i delikatna warstwa cukru pudru na wierzchu symbolizują świąteczny dostatek i radość. Ten aromatyczny, maślany wypiek z dodatkiem masy marcepanowej i suszonych owoców doskonale wpisuje się w klimat świąt. Stollen ciasto jest idealne na wigilijny stół, świetnie smakuje zarówno świeże, jak i po kilku dniach, kiedy smaki przegryzą się jeszcze bardziej.
Stollen przepis
Składniki
Składniki na ciasto
- 3 szkl mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/3 szkl cukru pudru
- 350 g twarogu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g żurawiny
- 100 g suszonych wiśni
- 100 g moreli
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 200 g masy marcepanowej
Składniki na śnieżną pierzynkę
- 100 g masła
- 1 szkl cukru pudru
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, ser, miękkie masło i jajka. Wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem planetarnym, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie ciężkie i kleiste- takie ma być.
Wsypać bakalie, można posiekać lub dodać w całości. Dobrze wymieszać tak aby pokryły się ciastem
Masę marcepanową pokroić na 4 podłużne kawałki i uformować wałeczki.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką z podanych składników wyjdzie jedna bardzo duża strucla lub dwie mniejsze. Dłońmi uformować płaskie ciasto o grubości 2 cm, na środku ułożyć przygotowane wałeczki z masy marcepanowej. Złożyć oba boki i uformować struclę. Nadać podłużny kształt, podczas pieczenia ciasto bardzo urośnie na boki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec 50-60 min w temperaturze 160 C grzanie góra dół. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Przygotowanie śnieżnej pierzynki
Masło roztopić w rondelku. Przygotować cukier puder i małe sitko i pędzel kuchenny.
Struclę posmarować przy pomocy pędzla masłem, następnie obficie posypać cukrem pudrem przy pomocy sitka. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą jest cukier puder.
